60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε και στα απογευματινά χειρουργεία, ο στόχος των οποίων όπως είπε, είναι η μείωση των αναμονών προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, αναμένεται ότι η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξηθεί πάνω από 20% με σκοπό την εξάλειψη της λίστας αναμονής που δημιούργησε η πανδημία. Τα πρωινά χειρουργεία θα λειτουργούν κανονικά, αλλά με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι η ιδέα των απογευματινών χειρουργείων είναι κοινή πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, επισημαίνει ότι ο στόχος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση ή η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μέσα σε αυτό με βελτιωμένες αμοιβές.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινή του εμφάνιση στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, δήλωσε σχετικά με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινάνε περίπου σε ενάμισι μήνα από σήμερα. Περιμένουμε την τελική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι καθαρά τυπική η διαδικασία. Θα πάμε ανάποδα στη λίστα, δηλαδή θα βρούμε αυτούς που έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής. Αυτοί που είναι σε αναμονή πάνω από χρόνο είναι περίπου 50 χιλιάδες. Αυτούς τους 50 χιλιάδες θα τους κάνουμε το χειρουργείο δωρεάν».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤαμείο Ανάκαμψηςαπογευματινά χειρουργεία