Nέα μελέτη δείχνει την προέλευση παιδικών αλλεργιών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και στο BC Children’s Hospital, πολλές σημαντικές παιδικές αλλεργίες μπορεί να προκληθούν από την κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά και οικογένειες να αναζητούν βοήθεια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω αλλεργιών», δήλωσε ο Δρ. Stuart Turvey, καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής στο UBC και ερευνητής στο BC Children’s Hospital Research Institute. «Εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένου ενός στα τρία παιδιά στον Καναδά, και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να προληφθεί».

Η μελέτη αναφέρει ότι η κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο έντερο μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από τις μεγάλες παιδικές αλλεργίες.

«Αυτές είναι τεχνικά διαφορετικές διαγνώσεις, η καθεμία με τη δική της λίστα συμπτωμάτων, επομένως οι περισσότεροι ερευνητές τείνουν να τις μελετούν ξεχωριστά», λέει ο Δρ. Charisse Petersen, συν-ανώτερος συγγραφέας της εργασίας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο Turvey. «Αλλά όταν κοιτάς τι πάει στραβά σε κυτταρικό επίπεδο, στην πραγματικότητα έχουν πολλά κοινά».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν κλινικές αξιολογήσεις από 1.115 παιδιά που παρακολουθήθηκαν από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε ετών. Περίπου τα μισά από τα παιδιά (523) δεν είχαν καμία ένδειξη αλλεργίας, ενώ περισσότερα από τα μισά (592) διαγνώστηκαν με μία ή περισσότερες αλλεργικές διαταραχές από ειδικό γιατρό. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα μικροβιώματα των παιδιών από δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν σε κλινικές επισκέψεις σε ηλικία τριών μηνών και ενός έτους.

«Τυπικά, το σώμα μας ανέχεται τα εκατομμύρια βακτήρια που ζουν στα έντερά μας, επειδή κάνουν τόσα πολλά καλά πράγματα για την υγεία μας. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα ανεχόμαστε είναι διατηρώντας ένα ισχυρό φράγμα μεταξύ αυτών και των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας και περιορίζοντας τα φλεγμονώδη σήματα που θα ωθήσουν αυτά τα ανοσοκύτταρα σε δράση», λέει η Courtney Hoskinson, υποψήφια διδάκτορας στο UBC και πρώτη συγγραφέας της εργασίας. «Βρήκαμε μια κοινή βλάβη σε αυτούς τους μηχανισμούς στα μωρά πριν από την ανάπτυξη αλλεργιών».

«Υπάρχουν πολλές πιθανές γνώσεις από αυτή την ισχυρή ανάλυση», λέει ο Δρ. Turvey. «Από αυτά τα δεδομένα μπορούμε να δούμε ότι παράγοντες όπως η χρήση αντιβιοτικών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μεταγενέστερες αλλεργικές διαταραχές, ενώ ο θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες είναι προστατευτικός. Αυτό ήταν καθολικό για όλες τις αλλεργικές διαταραχές που μελετήσαμε».

«Η ανάπτυξη θεραπειών που αλλάζουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί επομένως να αποτρέψει την ανάπτυξη κάθε είδους αλλεργικών ασθενειών στην παιδική ηλικία, οι οποίες συχνά διαρκούν μια ζωή», λέει ο Δρ. Turvey.

front-storiesπαιδικές αλλεργίες