7 απλές ασκήσεις για να δυναμώσετε τη σχέση σας

Για αρκετά ζευγάρια,  τα τελευταία δύο χρόνια σήμαιναν αναγκαστική συνύπαρξη σε περιορισμένους χώρους  και αλλαγή προτεραιοτήτων. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι δεν ήταν όλα άσχημα. Περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών είπε ότι οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέρει επειδή έμαθαν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και απολάμβαναν να περνούν χρόνο μαζί.

Είτε η δική σας σχέση έχει υποφέρει είτε έχει ευδοκιμήσει τα τελευταία χρόνια, κάθε συνεργασία μπορεί να επωφεληθεί από τη βελτίωση. Παρακάτω περιγράφονται επτά ασκήσεις σχέσης, βασισμένες στην επιστήμη, που μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να ενισχύσουν τον δεσμό τους. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να κάνετε μία άσκηση την ημέρα για μια εβδομάδα — ή απλώς να διαλέξετε μερικές που ακούγονται διασκεδαστικές για να τις δοκιμάσετε.

1/ Παρακολουθήστε τα καλά πράγματα 

2/ Κρατήστε τα χέρια

Ο Τζέιμς Α. Κόαν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στρατολόγησε 16 παντρεμένες γυναίκες για να συμμετάσχουν σε μια μελέτη σχετικά με το πώς το να κρατάμε τα χέρια επηρεάζει τον εγκέφαλο. Για να προσομοιώσει το άγχος, υπέβαλε κάθε γυναίκα σε ένα ήπιο ηλεκτροσόκ, ενώ η γυναίκα βρισκόταν σε τρία σενάρια: μόνη, κρατώντας το χέρι ενός ξένου και κρατώντας το χέρι του συζύγου της.

Οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι το άγχος του σοκαρίσματος ήταν μικρότερο όταν η γυναίκα κρατούσε οποιονδήποτε από το χέρι. Όταν όμως η γυναίκα κρατούσε το χέρι του συζύγου της, η ηρεμιστική επίδραση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και ήταν παρόμοια με την επίδραση ενός αναλγητικού φαρμάκου. Το όφελος του πιάσιμου από τα χέρια ήταν ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των γυναικών που είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες συζυγικής ευτυχίας. Ο Δρ Coan επανέλαβε τη μελέτη με αφοσιωμένα ομόφυλα ζευγάρια και βρήκε ένα παρόμοιο όφελος.

3/ Διαβάστε ο ένας στον άλλον 

Μετά την ανάγνωση, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε για το γιατί ο καθένας επιλέξατε το κομμάτι που διαβάσατε. Είχε ιδιαίτερη σημασία για εσάς;

Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον όταν αποκαλύπτουμε κάτι για τον εαυτό μας και μοιραζόμαστε νέες σκέψεις και ιδέες. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι σχέσεις ωφελούνται όταν τα ζευγάρια βιώνουν νέα πράγματα μαζί . Θυμάστε πώς νιώσατε όταν ένας γονιός σας διάβαζε ως παιδί; Η πράξη του να διαβάζετε ο ένας στον άλλο μπορεί να καλλιεργήσει τα ίδια συναισθήματα άνεσης και εγγύτητας.

4/ Αποδεχτείτε τα μικρά προβλήματα 

5/ Μοιραστείτε την τέλεια μέρα σας

Φανταστείτε την τέλεια μέρα σας και μοιραστείτε την με τον σύντροφό σας σε ένα γεύμα. Συζητήστε το με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, ώστε να αποκαλύψετε πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις, τις αντιπάθειες, τις ελπίδες και τα όνειρά σας. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να σχεδιάσετε κάποια εκδοχή των τέλειων ημερών του άλλου που μπορείτε να ζήσετε μαζί.

 Όταν οι ερευνητές ήθελαν να διευκολύνουν την εγγύτητα μεταξύ αγνώστων, δημιούργησαν μια σειρά ερωτήσεων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωριστούν γρήγορα. «Τι θα αποτελούσε μια «τέλεια» μέρα για εσάς;» είναι στη λίστα με αυτές τις ερωτήσεις.  Ο λόγος που οι ερωτήσεις φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά είναι ότι αναγκάζουν τους ανθρώπους να αποκαλύψουν λίγα πράγματα για τον εαυτό τους. Το να μιλάς για την τέλεια μέρα σου είναι μια μορφή αυτοαποκάλυψης και μπορεί να σε βοηθήσει να σφυρηλατήσεις μια βαθύτερη σχέση με τον σύντροφό σου.

6/ Νιώστε ο ένας τον χτύπο της καρδιάς του άλλου 

Βρείτε λίγα μόνο λεπτά με τον σύντροφό σας σε έναν ήσυχο χώρο.  . Τώρα ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Σταθείτε και κοιτάξτε ο ένας τον άλλον.

  • Ο καθένας από εσάς θα πρέπει να τοποθετήσει το δεξί σας χέρι στο στήθος του άλλου, ακριβώς πάνω από την καρδιά.

  • Φέρτε το αριστερό σας χέρι στο δικό σας στήθος και καλύψτε το χέρι του συντρόφου σας.

  • Ένας από εσάς θα πρέπει να αφήσει για ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει το χρονόμετρο.

  • Περάστε το επόμενο λεπτό κοιτάζοντας ο ένας στα μάτια καθώς τα χέρια σας ακουμπούν ο ένας στις καρδιές και τα χέρια του άλλου.

Προσπαθήστε να μην γελάτε ή να μιλάτε. Να προσέχετε ο ένας την αναπνοή του άλλου. Να είστε παρόντες και ήσυχοι μαζί. Όταν ηχήσει το χρονόμετρο, πάρτε μια ανάσα. Συζητήστε πώς ένιωθε να βιώνεις αυτή τη μη λεκτική σύνδεση μεταξύ τους.

Οι ερευνητές σχέσεων γνωρίζουν ότι η οπτική επαφή και το άγγιγμα δημιουργούν αισθήματα εγγύτητας. Έρευνες δείχνουν ότι το σωματικό άγγιγμα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και την ενίσχυση των σχέσεων και συνδέεται με υψηλότερη σχέση και ικανοποίηση συντρόφου. Οι συγκρούσεις επιλύονται πιο γρήγορα όταν ο ένας σύντροφος αγκαλιάζει, κρατά τα χέρια ή φιλάει τον άλλον. Είτε κάνετε την πρόκληση hands-on-hearts μόνο μία ή πολλές φορές, να θυμάστε ότι η οπτική επαφή και το άγγιγμα είναι ένας ισχυρός συνδυασμός για τη σφυρηλάτηση μιας βαθύτερης σύνδεσης με τον σύντροφό σας.

7/ Ασκήστε την ευγνωμοσύνη μαζί

Γράψε τρία πράγματα για τον σύντροφό σου για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τι γράψατε ο ένας για τον άλλον. Σας εκπλήσσουν τα συναισθήματα του συντρόφου σας; Μιλήστε για αυτές τις στιγμές ευγνωμοσύνης και πώς σας κάνουν να αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον.

Το να δείχνουμε ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση είναι μια κοινή πρακτική ενσυνειδητότητας που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ευτυχία, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα και ακόμη και να μειώνουμε τις ασθένειες. Οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης μπορούν επίσης να μας κάνουν να νιώθουμε πιο κοντά με τους ρομαντικούς μας συντρόφους, να ενισχύσουν τις φιλίες μας και ακόμη και να μας κάνουν καλύτερους συναδέλφους στη δουλειά.

 

σχέσεις ζευγαριού