90 χρόνια Ελληνικό Φάρμακο – To βλέμμα της ΠΕΦ είναι στραμμένο στην ανάπτυξη

Σε μία υπέρλαμπρη εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της εκκλησίας και του φαρμακευτικού κλάδου, γιόρτασε χθες στο Divani Caravel η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τα 90 χρόνια της δίπλα στην ελληνική κοινωνία, τον ασθενή και τον Έλληνα γιατρό.

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, πήρε τον λόγο, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή από το 1933 έως σήμερα, δείχνοντας πως η πορεία της ΠΕΦ είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η ΠΕΦ στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας

Στη διάρκεια αυτής της αναδρομής ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η κρίση και η περίοδος των μνημονίων μετέβαλλαν το τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς.

Για την περίοδο αυτή ο κ. Τρύφων ανέφερε: “Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κλήθηκε να συνεισφέρει στην μεγάλη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έκανε και κάνει το χρέος της, σηκώνοντας ένα τεράστιο βάρος που δεν της αναλογεί. Όμως, στα χρόνια της κρίσης, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν έχασαν το δυναμισμό τους, δείχνοντας αξιοσημείωτη αντοχή σε πολύ αντίξοες συνθήκες.

Κρατήσαμε τις θέσεις εργασίας. Συνεχίσαμε να επενδύουμε στο επιστημονικό μας δυναμικό που αποτελεί το πιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα μας. Αναπτύξαμε ακόμη περισσότερο τις εμπορικές και ερευνητικές συνεργασίες μας. Γίναμε ακόμη πιο εξωστρεφείς, εστιάζοντας περισσότερο στις εξαγωγές”.

Ακολούθησε η αναφορά στα χρόνια της πανδημίας, κατά την οποία αναδείχθηκε η σημασία της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής φαρμάκων ως εγγυητή της επάρκειας της αγοράς και της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ είπε σχετικά: “Το μάθημα της πανδημίας οδήγησε στην αλλαγή προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά στο Φάρμακο. Η νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική στοχεύει στον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της Ευρώπης για να περιοριστεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να διασφαλιστεί η επάρκεια στα φάρμακα σε έκτακτες συνθήκες και στην παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να καλύψουν το επενδυτικό κενό της προηγούμενης δεκαετίας.

Αναγνωρίζουμε – και πρέπει να το πούμε εδώ – την σημαντική συμβολή της κυβέρνησης στην προσπάθειά μας! Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του RRF για την υγεία και τα κίνητρα που δόθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού clawback, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, τα κίνητρα για τις δαπάνες Ε&Α και την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες που ξεκλειδώνουν μια σειρά σημαντικών επενδύσεων”.

Οι επιτυχίες του Ελληνικού Φαρμάκου

Σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται με το βλέμμα στην Ανάπτυξη δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

  1. Επενδύσεις σε παραγωγή και έρευνα
  2. Το ελληνικό παραγόμενο φάρμακο βρίσκεται σήμερα στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία 147 χωρών του κόσμου.
  3. Εξωστρέφεια, ανάπτυξη συνεργασιών και συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα και αλυσίδες αξίας.
  4. Τόνωση της εξειδικευμένης -καλά αμειβόμενης- απασχόλησης. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν σήμερα περί τους 11.500 εργαζομένους, ενώ η συνολική (άμεση και έμμεση) επίδραση στην απασχόληση λόγω της παραγωγής φαρμάκων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 50.000 θέσεις εργασίας.
  5. Συμβολή στο ΑΕΠ, στα δημόσια έσοδα και τις εισφορές.
  6. Κατοχύρωση τεχνογνωσίας

Για την ανάπτυξη της ΠΕΦ ο κ. Τρύφων ανέφερε: “Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι στρατηγικός σύμμαχος της Δημόσιας Υγείας εξασφαλίζοντας επάρκεια και κάλυψη σε ποιοτικό & οικονομικό φάρμακο. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σύμμαχος της καινοτομίας με τις επενδύσεις σε έρευνα & υποδομές. Συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού με στόχο  την αξιοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σύμμαχος της απασχόλησης, και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Δημιουργούμε φυτώριο νέων καταρτισμένων επιστημόνων και αξιοποιούμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας συμβάλλοντας ενεργά στην αναχαίτιση του brain drain. Συμμετέχουμε ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ως μέλος του συνδέσμου των ευρωπαϊκών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών Medicines for Europe, τα μέλη της οποίας παράγουν το 70% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη σε 400 εργοστάσια εντός της ΕΕ, εκ των οποίων τα 45 βρίσκονται στην Ελλάδα. Αντιπροσωπεύουμε περισσότερο από το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού και η χώρα πλέον θεωρείται ως ένας από τους 5 πιο σημαντικούς κόμβους παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη! Είμαστε περήφανοι γιατί σήμερα, τα ελληνικά φάρμακα καλύπτουν περισσότερο από 40 εκατ. Ευρωπαίους ασθενείς! Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η προσφορά στο συνάνθρωπο, η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία και τις αξίες που μας παραδόθηκαν από τους ιδρυτές μας που τιμούμε σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΕΦ καταγράφει πολυδιάστατη κοινωνική δράση, με στόχο τη στήριξη όσων συνανθρώπων μας βρίσκονται σε ανάγκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη στήριξη των κοινωνικών φαρμακείων της Αρχιεπισκοπής, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, της πρωτοβουλίας Μαζί με το παιδί και της δράσης Food Drive.  Με αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και προσήλωσης στην κοινωνική προσφορά συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αρωγή όσων βρίσκονται σε ανάγκη”.

Οι επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Ιδιαίτερη μνεία στις επενδύσεις του Ελληνικού Φαρμάκου έκανε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, επισημαίνοντας ότι η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία κινείται με ταχείς ρυθμούς, ώστε να γίνει η βασική παραγωγική μονάδα της Ευρώπης.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Από 72 μονάδες παραγωγής πλέον θα έχουμε 104 και από 27 ερευνητικά κέντρα θα έχουμε 41. Δημιουργούμε εκκολαπτήρια προόδου για ερευνητές Πανεπιστημίων, για επαναπατρισμό επιστημόνων και για επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών Λυκείου, σε περιοχές που γίνονται εργοστάσια», είπε χαρακτηριστικά.

Η παρουσία του Υπουργού Υγείας

Φυσικά την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδής, στον οποίο όταν δόθηκε ο λόγος έκανε αναφορά για τη γνωριμία του με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου του φαρμάκου, όπως με τον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο, τον Σταύρο Δέμο και τον Θεόδωρο Τρύφων.

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για τη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και έκανε λόγο για ένα σχέδιο, που αφορά στην επέκταση της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

«Πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, ώστε να γίνει η βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες, μπορούμε να φθάσουμε χώρες, όπως η Ιρλανδία. Θα χρειαστούμε τη διαβούλευση και τη συμμετοχή σας», είπε σχετικά.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΦ στο Healthmag για τα 90 χρόνια

“Σήμερα είναι μία πολύ ξεχωριστή μέρα για εμάς. Γιορτάζουμε 90 χρόνια συνεχούς παρουσίας δίπλα στον Έλληνα πολίτη και ασθενή. Η φαρμακοβιομηχανία σήμερα είναι ένας μεγάλος αναπτυξιακός κλάδος, 45 μονάδες στην Ελλάδα παράγουν, για την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος μας είναι πάρα πολύ σύντομα και με τις νέες επενδύσεις να μπορούμε να καλύπτουμε πάνω από 70 % των Ελλήνων ασφαλισμένων με ελληνικό παραγόμενο φάρμακο”.

 

 

 

 

Ελληνικό ΦάρμακοΔημόσια Υγείαςφαρμακευτική στρατηγική90 χρόνιαΠΕΦΘεόδωρος Τρύφων