Α. Κοτανίδου: “Από τους 90 ασθενείς που μπήκαν στη ΜΕΘ αυτή την περίοδο μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό”

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Καλησπέρα σε όλους, καλή χρονιά, χρόνια πολλά. Μετά από πάρα πολύ καιρό ξαναβρισκόμαστε εδώ σε αυτό το γνώριμο χώρο. Θυμόσαστε τις πρώτες μέρες της πανδημίας που είχαμε πολύ συχνές συναντήσεις εδώ και προσπαθούσαμε κι εμείς να λύσουμε και τις δικές μας και τις δικές σας απορίες. Το τελευταίο διάστημα όλοι έχετε παρακολουθήσει ότι υπήρξε μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες. Ευτυχώς δεν υπήρχε σημαντική πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι άνθρωποι οι οποίοι μπαίνανε στις μονάδες δεν ήταν τόσοι πολλοί όσο βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους περίπου 90 ασθενείς που μπήκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας αυτή την περίοδο μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο δηλαδή για τον covid. Η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο λόγω του covid, είναι λόγω και των υπολοίπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία επιδημία γρίπης, η οποία τρέχει με πολύ κακά κλινικά στοιχεία, επίσης έχουμε πάρα πολλές άλλες ιώσεις, όπως είναι ο RSV και ο ρινοεντερικός που προκαλούν μεγάλη εξάντληση στους ανθρώπους και πολύ μεγάλη αδυναμία να κάνουν την καθημερινή τους δουλειά. Δηλαδή αυτό το οποίο θα έλεγα εγώ είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει πανικός, η χτεσινή μέρα ήταν και η πρώτη μέρα που οι εξαγωγές υπερβήκανε πάρα πολύ τις εισαγωγές. Δηλαδή για πρώτη φορά το ισοζύγιο είναι θετικό υπέρ των εξαγωγών, ενώ το προηγούμενο διάστημα των εορτών είχαμε πάντα θετικό ισοζύγιο υπέρ των εισαγωγών. Επίσης κάτι άλλο το οποίο θα ήθελα να σας αναφέρω, γιατί τυχαίνει να εγκρίνω και τις αιτήσεις για το φάρμακο το αντιικό φάρμακο το Paxlovid. Eδώ και δύο τρεις μέρες υπάρχει μία σημαντική μείωση των αιτήσεων για το φάρμακο, το οποίο αυτό ήταν από τα πρώτα που βλέπαμε όταν ξεκίνησε η μεγάλη προσέλευση στο σύστημα υγεία. Όπως είπε και ο Υπουργός και η Αναπληρώτρια Υπουργός σήμερα, με ένα όπλο όπως είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο covid, το εμβόλιο γρίπης και όπως είναι και τα αντιιικά φάρμακα δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Θεωρώ ότι η δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και για τον covid και για τη γρίπη και με τα πρώτα συμπτώματα, ασχέτως αν αυτά είναι ελαφριά ή όχι να απευθυνθεί στο γιατρό και ειδικά όταν είναι άνω των 75 και έχει και άλλα προβλήματα υγείας να πάρει άμεσα την πρώτη ημέρα το δυνατόν τα αντιικά φάρμακα».

Αναφορικά με τα ιατρεία long covid η κυρία Κοτανίδου είπε σχετικά:Για τα ιατρεία long covid. Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα λίγα ιατρεία long Covid. Πόσα λειτουργούν; Σε πραγματικές συνθήκες λειτουργούν 4 με 5 ιατρεία long Covid. Η προσέλευση των ασθενών είναι σημαντική, οι περισσότεροι ασθενείς βοηθιούνται πάρα πολύ από την παρακολούθηση στα ιατρεία. Με την αναπληρώτρια και με τον Υπουργό έχουμε αποφασίσει και μαζί και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ότι σε όλα τα νοσοκομεία θα ενισχύσουμε τη δημιουργία ιατρείων post Covid και θα τα ενισχύσουμε έτσι που να μπορεί ο κόσμος χωρίς προβλήματα να βρίσκει γρήγορα ραντεβού και να παρακολουθείται σε αυτά τα ιατρεία”.

Ενώ σχετικά με τον RSV ανέφερε: “O RSV είναι μια ίωση η οποία δεν έχει θεραπεία. Το, αυτό το οποίο χρειάζεται, όταν ένα παιδί κάνει υψηλό πυρετό πάνω από τρεις μέρες, σε αυτή την περίπτωση πάντα ο γονιός απευθύνεται σε κάποιον γιατρό. Ασχέτως αν αυτός ο γιατρός είναι ιδιώτης ή είναι το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για το RSV. Υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη αυτής της ίωσης”.

εμβολιασμόςΜΕΘCovid-19διασωληνώσειςfront-storiesΑναστασία Κοτανίδου