Αδιαφορία της Κυβέρνησης για την φαρμακευτική πολιτική

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών, να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτική, όπως φαίνεται, οι ιθύνοντες της Πολιτείας δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν. Βασικό αγκάθι στην φαρμακευτική πολιτική αποτελεί η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και η κάλυψη της υπέρβασης, η οποία αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε υπέρογκες επιβαρύνσεις δηλαδή σε υψηλό clawback που μόνο για τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ θα ξεπεράσει τα 920 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) απέστειλε σε μέλη της Κυβέρνησης επιστολής με την οποία επί της ουσίας διαμαρτύρεται για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων σχετικά με τη μείωση του clawback.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας (η οποία κοινοποιήθηκε και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό), αναφέρεται ο αιφνιδιασμός για την νέα επέκταση του clawback κατά 2 χρόνια, από 2022 έως το 2024, η οποία, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται.

Βέβαια η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι  μονόδρομος για τον έλεγχο του clawback, όπως είχε αναφερθεί και στην Enhanced Surveillance Report, ενώ η επέκταση ήταν αναμενόμενη καθώς κανείς δεν περίμενε το clawback  να εκμηδενιστεί.

Οι φαρμακευτικές επίσης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες από το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένα προσπάθειες για επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία εξέλιξης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είχαν καμία  ανταπόκριση. Να σημειώσουμε δε ότι με βάση την
τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (19/11/2020) το clawback για το 2020 θα κλείσει στα 923 εκατ. ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση), δηλαδή +17% ή 136 εκατ. ευρώ πάνω από το 2019. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου ότι το συνολικό ύψος του clawback
αναμένεται να μειωθεί το 2020.

Επίσης και στο νοσοκομειακό φάρμακο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το clawback θα πλησιάσει τα 589 εκατ. ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 43 εκατ. ευρώ από το 2019, φθάνοντας στο 49% της συνολικής δαπάνης.

Επισημαίνεται, δε, ότι η ζήτηση στο νοσοκομειακό περιβάλλον είναι αποκλειστικά ελεγχόμενη από την Πολιτεία, ενώ με εξαίρεση του σημαντικού φόρτου που δημιουργεί στα νοσοκομεία η νόσος COVID-19, οι υπόλοιπες δραστηριότητες είναι σε μεγάλο βαθμό σε υπολειτουργία.

Διερωτώνται, λοιπόν, οι εκπρόσωποι των εταιρειών κατά πόσο μπορούν μόνο οι φαρμακευτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση της COVID-19 να αυξάνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη ή αν πρόκειται για κάτι άλλο.

Για τις φαρμακευτικές εταιρείες λοιπόν απαραίτητη είναι η αναθεώρηση του νοσοκομειακού προϋπολογισμού, η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών από την κοινωνική πρόνοια και η θέσπιση ανώτατου ορίου στο clawback.

Υπουργείο ΥγείαςClawback ΕΟΠΥΥνοσοκομειακά φάρμακαΣΦΕΕclawbackφαρμακευτική δαπάνη