Άδωνις Γεωργίαδης: “Διαγράφουμε τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που είχαν τεθεί κατά την εποχή της πανδημίας”

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Είναι η πρώτη μου Συνέντευξη Τύπου μετά από δέκα χρόνια σε αυτή την αίθουσα τουλάχιστον ως οικοδεσπότης. Είχα συμμετάσχει σε κάνα δυο επί Covid ως Υπουργός Ανάπτυξης, για να είμαι απολύτως ειλικρινής.

Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, θα έχουμε τακτικότερη και συχνότερη επικοινωνία διότι θέλουμε οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για τα θέματα της υγείας να εξηγούνται επαρκώς στην κοινή γνώμη.

Θεωρήσαμε, όμως, με την αναπληρώτρια Υπουργό την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, την οποία θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ για τις πρώτες μέρες της συνεργασίας μας που είναι φανταστικές, να κάνουμε μία πρώτη ενημέρωση για το γνωστό θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη με τις ιώσεις, την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας και την πραγματική ανησυχία που υπάρχει και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και γενικά στον πληθυσμό.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή σας την ανησυχία έχουμε καλέσει φυσικά την κυρία Κοτανίδου, που δεν θέλει από μένα ιδιαίτερες συστάσεις, νομίζω όλοι ξέρουμε το κύρος που έχει η κυρία Κοτανίδου και την εμπιστοσύνη που προκαλεί στην κοινή γνώμη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ τον κύριο Χατζηχριστοδούλου, τον οποίον επίσης ευχαριστώ για την πολύ καλή μας συνεργασία, όπου θα παρουσιάσουν τα επιστημονικά στοιχεία του τι συμβαίνει ακριβώς σήμερα, τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς αλλά και όλος ο πληθυσμός το επόμενο διάστημα και πως εκτιμούμε ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό, κατά το μήνα Ιανουάριο και τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία και θα τα αναλύσουν περισσότερο οι ειδικοί, είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού. Τόσο του εμβολιασμού για τη γρίπη, όσο και του εμβολιασμού για τον Covid 19.

Το ζήτημα του εμβολιασμού για την πανδημία υπήρξε κατά το παρελθόν ένα ζήτημα που μέσα στην πανδημική κρίση και τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε στην κοινή γνώμη, δίχασε σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και γενικά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Εκείνη την περίοδο στην ένταση των στιγμών χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας, βρεθήκαμε ορισμένες φορές σε δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις.

Είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι κατά τη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, και τη δική μου και της αναπληρώτριας Υπουργού που θα μιλήσει αμέσως μετά και των καθηγητών, αυτή η εποχή της σύγκρουσης της ιδεολογικής, της πολιτικής για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει.

Το εμβόλιο του Covid-19 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα εμβόλιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα εμβόλιο περισσότερο δοκιμασμένο από κάθε άλλο γιατί όπως ήρθαν τα πράγματα το έχουμε κάνει οι περισσότεροι και πολλές φορές. Άρα, έχει δοκιμαστεί σε όλους μας κατά τρόπο που κανένα άλλο εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί.

Και είναι απολύτως βέβαιο, και θα δείτε τα στοιχεία σε λίγο, ότι όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα καθόσον όσοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι.

Το Υπουργείο Υγείας θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε και τον πλέον δύσπιστο συμπολίτη μας για την αξία για τη δημόσια υγεία του να κάνει κάποιος το εμβόλιο αυτό.

Και θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να μπορέσει το εμβόλιο να φτάσει και στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία, από τη γρίπη και γενικά από όλες αυτές τις ασθένειες.

Στα πλαίσια της συμφιλίωσης και της λήξης της μεταξύ μας σύγκρουσης αποφασίσαμε με την κυρία Αναπληρώτρια Υπουργό – εισηγηθήκαμε στην Κυβέρνηση και το αίτημα έγινε δεκτό-, να καταθέσουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγράψουμε τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που είχαν τεθεί κατά την εποχή της πανδημίας.

Τείνουμε «κλάδον ελαίας» προς όλη εκείνη την πλευρά της κοινωνίας που είχε τόσο αντιδράσει. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Γίνεται γιατί το χρειάζεται η ζωή του καθενός μας. Και η ευθύνη η δική μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας αυτό το μήνυμα να φτάσει παντού. Και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να συμβεί αυτό.

Επίσης, στα πλαίσια της κανονικοποίησης, θα δούμε την ετήσια εμβολιαστική κάλυψη, γιατί το εμβόλιο του Covid δεν πρέπει να μετριέται πια σε δόσεις όπως σωστά έχει πει πριν από εμένα η Αναπληρώτρια Υπουργός. Το εμβόλιο του Covid δεν είναι πρώτη, δεύτερη, τρίτη δόση, όπως μετράγαμε στην εποχή της πανδημίας. Ο Covid ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε εμείς χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό αυτό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει μία ρουτίνα.

Στα πλαίσια αυτής της ομαλοποίησης, πολιτική μας βούληση είναι να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, γιατρούς προφανώς, κέντρα υγείας αλλά ει δυνατόν και τα φαρμακεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος μας είναι να ενημερώνουμε σωστά τον πληθυσμό και να ξοδεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο χρόνο και κόπο για να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη η οποία φέτος, το λέω και δίνω αμέσως το λόγο στην κυρία Αγαπηδάκη για τα στοιχεία, δεν έχει πάει χειρότερα από πέρσι όπως πολλοί λένε. Έχει πάει καλύτερα από πέρσι αλλά η φιλοδοξία μας είναι να πάει ακόμα καλύτερα. Και είμαστε εδώ για να πάει ακόμα καλύτερα».

Άδωνις Γεωργιάδηςfront-stories