Αδύναμο το ΕΣΥ στο 4ο κύμα της πανδημίας κορονοϊού-Μικρή η εφεδρεία των ιδιωτικών κλινών

Επιβεβαιώθηκε η χθεσινή μας αναφορά ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να εισφέρει 200 κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως διαπιστώνεται ότι σε λίγες μέρες και αυτή η εφεδρεία θα έχει εξαντληθεί. Το βασικότερο ζήτημα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μη λειτουργεί μόνο για περιστατικά covid, αλλά και για άλλα σημαντικά περιστατικά τα οποία είχαν μείνει εκτός σοβαρής νοσηλείας και δυστυχώς έχουν υποτροπιάσει έντονα. Σύμφωνα με πληροφορίες όλες σχεδόν οι non covid κλίνες ΜΕΘ είναι είτε γεμάτες είτε θα γεμίσουν άμεσα.

Όπως σημείωσε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, “Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Τα 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές Κλινικές.  Από τα 1.039 κρεβάτια του ΕΣΥ, 539 κρεβάτια είναι σήμερα αφιερωμένα σε Covid και 500 σε non-Covid. Αυτό, φυσικά, μπορούμε να αλλάξουμε γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μη- Covid περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν αρκετές κλίνες Eντατικής Θεραπείας. Πέρυσι ξεπεράσαμε τους 600 διασωληνωμένους ασθενείς, και βέβαια είναι κάτι που το απευχόμαστε, αλλά είναι πιθανόν να το δούμε”.

Σημειώνεται δε ότι σχεδόν οι 9 στις 10 κλίνες ΜΕΘ covid είναι ήδη κατειλημμένες και αντίστοιχο είναι το ποσοστό και στις non covid ΜΕΘ. Επίσης να επισημάνουμε ότι πέρυσι την ίδια ημέρα κι ενώ είχαμε εισέλθει σε καθεστώς lockdown, οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ ήταν λιγότερες από 300.

Η σημαντική διαφορά με πέρυσι ήταν όμως ότι υπήρχε η δυνατότητα να αυξηθούν οι ΜΕΘ με τη μετατροπή άλλων κλινών σε covid. Σήμερα αυτό είναι σχετικά δύσκολο και η μόνη επιλογή είναι η εφεδρεία των κλινών ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες είναι όμως περίπου 200.

Διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ

Η πιεσμένη αυτή κατάσταση οδηγεί όπως και παλιότερα βέβαια, στη διασωλήνωση ασθενών λόγω κορονοϊού σε κρεβάτια εκτός ΜΕΘ. Όπως ανέφερε χθες η κα Γκάγκα “Πολλές φορές συμβαίνει κάποιος άρρωστος που είναι στην Κλινική ή είναι στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου, να βαραίνει απότομα– και στον κορονοϊό αυτό συμβαίνει πάρα πολύ εύκολα, δηλαδή κατακρημνίζεται ξαφνικά- και χρειάζεται να διασωληνωθεί. Διασωληνώνεται όποτε και όταν χρειάζεται. Αν είναι σε συνθήκες ΤΕΠ και δεν υπάρχει Μονάδα μέσα στο νοσοκομείο αναμένουμε το ΕΚΑΒ να τον μεταφέρει σε κάποιο άλλο νοσοκομείο που υπάρχει Μονάδα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι άρρωστοι είναι αιμοδυναμικά ασταθείς, έχουν κολπική μαρμαρυγή, χρειάζονται ινότροπα, είναι πάρα πολύ επίφοβη η μεταφορά τους και δεν πρέπει να μεταφερθούν”.

Και συμπληρώνει  η αναπληρώτρια Υπουργός ότι “Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να τους κρατήσουμε σε Μονάδες Χειρουργείων, σε άλλους θαλάμους κατάλληλα διαμορφωμένους και κάποιες φορές και σε κρεβάτια Κλινικής, κανονικά κρεβάτια Κλινικής με αναπνευστήρα, με μόνιτορ, με συνθήκες, δηλαδή, που δεν είναι συνθήκες Μονάδας, αλλά είναι συνθήκες που μπορούν να κρατήσουν ένα διασωληνωμένο ασφαλή. Άρα υπάρχουν φορές που μπορούμε να διακομίσουμε, υπάρχουν και κάποιες φορές που για πολλούς λόγους δεν μπορούμε να διακομίσουμε”.

ΕΣΥΜΕΘCovid-19διασωλήνωση