Αδυνατεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει 1 στα 2 φάρμακα

Το 51% του κόστους των φαρμάκων φαίνεται ότι μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να καλύπτουν κατά κύριο λόγο το έλλειμμα του οργανισμού για φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Όπως αποκάλυψε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας μιλώντας σε συνέδριο για την Υγεία, ο συνολικός όγκος των αποζημιούμενων (από το Δημόσιο) φαρμάκων κατά το 2019 διαμορφώθηκε σε 222,3 εκατ. τεμάχια με συνολική αξία 3,816 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό ο οργανισμός καλύπτει μόνο τα 1,945 δις. ευρώ.

Από το σύνολο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το κράτος (ΕΟΠΥΥ) επιβαρύνεται μόνο με το 51%. Το υπόλοιπο 49% επιβαρύνονται η φαρμακοβιομηχανία με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebates) κατά 32% και οι ασθενείς (με την συμμετοχή τους) κατά 10%. Ένα 7% αφορά στην οικειοθελή επιλογή των ασθενών να αγοράσουν φάρμακα με δική τους ευθύνη, δηλαδή να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που προκύπτει αν επιλέξουν ακριβότερο σκεύασμα σε σχέση με αυτό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, από τη συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων 3,816 δις. ευρώ, η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών ήταν 375 εκατ. ευρώ ενώ οι ασθενείς επιβαρύνθηκαν επίσης 261 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή και τη λιανική τιμή όταν επέλεγαν ακριβότερο σκεύασμα, δηλαδή off patent αντί γενοσήμου. Η συνολική δαπάνη λοιπόν την οποία έπρεπε να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ ήταν για πέρυσι 3,18 δισ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η συμμετοχή των φαρμακευτικών στην αξία της φαρμακευτικής δαπάνης αντιστοιχεί στο 40% των (ex factory) πωλήσεών τους.

Η συμμετοχή των γενοσήμων φαρμάκων (που αποτελούν τη βάση της Ελληνικής παραγωγής) στη συνολική αξία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 13% (25% στον όγκο). Το 56% της αξίας αφορά στα εισαγόμενα on patent φάρμακα και το 21% στα off patent φάρμακα (εισαγόμενα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους).
Από τα αποζημιούμενα φάρμακα το 71,36% (αξία 2,723 δισ. ευρώ) διανέμεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και το υπόλοιπο 28,64% (αξία 1,093 δισ. ευρώ) από τ αφαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα οι στρεβλώσεις στην αγορά εξακολουθούν να υφίστανται ενώ αποτελεί ψευδή δικαιολογία ότι το clawback επιβλήθηκε από την Τρόικα στην αρχή των μνημονίων.

ΕΟΠΥΥΠΕΦclawbackφαρμακευτική δαπάνηγενόσημα