Αύξηση του clawback έως και 60% καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Ελλείψεις σε αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη εξαιτίας του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του σακχαρώδη διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019, η κατάσταση επιδεινώνεται και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται και πάλι στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνσή τους, απόσυρση ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση εταιρειών από τη χώρα μας.

Τα παραπάνω επεσήμανε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, φέροντας ως παράδειγμα το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas της Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, έκλεισε οριστικά και αποχώρησε από την ελληνική αγορά.

Σημειώνουμε εδώ, πως το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος, προέκυψε ύστερα από την εξαγορά του από το fund Platinum πριν ενάμισυ χρόνο περίπου, που είχε ως αποτέλεσμα το fund να επιλέξει τη διακοπή δραστηριοποίησης στη χώρα μας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τμήμα Lifescan, κατείχε μερίδιο αγοράς της τάξης του 10-12%, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της αγοράς από τον ανταγωνισμό.

Εντούτοις, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αντιλαμβανόμενη τον πραγματικό κίνδυνο που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή την αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%).

Σημειώνει μάλιστα πως η συγκεκριμένη απόφαση που δείχνει πως πάλι οι άνθρωποι με διαβήτη είναι εκείνοι που, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, θα κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ να παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως ήδη γίνεται δύο χρόνια τώρα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θεωρεί αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο.

Σημειώνοντας πως οι πάσχοντες από διαβήτη σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293, άτομα, τόνισε πως αποτελούν μια ισχυρή και μετρήσιμη δύναμη.

Πρόσθεσε πως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που στοχεύει σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας και αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των παροχών υγείας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη στους πάσχοντες, εξασφαλίζοντας στους ίδιους μια ζωή ποιοτικότερη και εξοικονομώντας, παράλληλα, πόρους στο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα επιβαρύνεται από τις δαπάνες των κοστοβόρων επιπλοκών του Διαβήτη.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑLifescan Hellas