Αυστρία: Ασθενείς νοσηλεύονται μετά από χρήση μιας ψεύτικης εκδοχής του Ozempic, φαρμάκου για τον διαβήτη.

Στις 23 Οκτωβρίου, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκλήματος δήλωσε ότι όσοι παίρνουν το ψεύτικο Ozempic για απώλεια βάρους εκτός ετικέτας μπορεί να είχαν πεθάνει εάν δεν είχαν λάβει επείγουσα φροντίδα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τον πολλαπλασιασμό των ψεύτικων στυλό  Ozempic σε όλη την Ευρώπη.

Οι καθυστερήσεις παράδοσης για το υπερπαραγωγικό φάρμακο για τον διαβήτη, το Ozempic, ένα φάρμακο που ήταν πιο δημοφιλές για δραματική απώλεια βάρους, έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορες εγκληματικές ομάδες.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Υγείας της Αυστρίας προειδοποίησε ότι ήτανπωλούν ψεύτικες πένες για ένεση που περιλαμβάνουν ινσουλίνη αντί σεμαγλουτίδη ,το δραστικό συστατικό του Ozempic.

Το Semaglutide έχει άδεια για τη θεραπεία ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Λόγω της σπανιότητας και της συντριπτικής ζήτησης για το προϊόν, εγκληματικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται και να πουλούν ψεύτικα στυλό έγχυσης.

“Οι σύριγγες μπορούν να ληφθούν νόμιμα μόνο από γιατρούς μέσω φαρμακείων ή από γιατρούς που διαθέτουν φαρμακείο στο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση, οι σύριγγες είναι πιθανό να έχουν ληφθεί από άλλη οδό.”

– Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκλήματος της Αυστρίας

Τα πλαστά φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία κάποιου, όπωςαυτά τα πλαστά φάρμακα μπορεί δυνητικά να είναι θανατηφόρα λόγω της μη αποδεδειγμένης ποιότητας τους,πιθανούς ρύπους και μη αναγνωρισμένες ουσίες.

Οι αρχές προειδοποίησαν τα άτομα να πετάξουν τυχόν πλαστές εκδόσεις “από αμφίβολες πηγές” για να αποτρέψουν οποιαδήποτε βλάβη στους χρήστες. Τα αποθέματα της επηρεασμένης παρτίδας ενδέχεται να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ή να έχουν ληφθεί από άλλους γιατρούς χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, είπαν.

Για να προστατεύσει την προσφορά για διαβητικούς ασθενείς, το Βέλγιο ανακοίνωσε σχέδια να περιορίσει προσωρινά τη χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους για μερικές εβδομάδες ή μήνες ως ρυθμιστής ασφάλειας της υγείας.

Ο Frank Vandenbroucke, υπουργός Υγείας, δήλωσε στο RTBFείναι απαραίτητο να αποθηκεύσετε αυτό το φάρμακο για όσους το χρειάζονται πραγματικά. Εάν όχι, εκείνοι που χρειάζονται το φάρμακο για λόγους υγείας θα μπορούσαν να υποστούν πραγματική βλάβη.

Ο Vandenbroucke πρόσθεσε ότι «έχουν πει στους γιατρούς ότι πρέπει να κρατήσουν αυτό το φάρμακο για τους ασθενείς τους που έχουν διαβήτη τύπου 2, αλλά βλέπουμε ότι αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί».

“Γνωρίζω ότι αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, επομένως προφανώς πρέπει να το συζητήσουμε. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και νόμιμο μήνυμα επειδή οι απλές συστάσεις δεν αρκούν”, είπε.

Σύμφωνα με τον Vandenbroucke, μια ομάδα εργασίας θα συγκληθεί στις 25 Οκτωβρίου για να εξετάσει πιθανές τροποποιήσεις στη βελγική νομοθεσία που θα επιφυλάσσουν το φάρμακο για χρήση στη θεραπεία ατόμων με διαβήτη τύπου 2 .

 

 

Ozempic