Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ λόγω λοιμώξεων – Το σχέδιο αποσυμφόρησης του υπουργείου Υγείας

Μπροστά από πίεση λόγω των αυξημένων ιώσεων είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με το υπουργείο Υγείας να επεξεργάζεται σχέδιο αποσυμφόρησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των εφημεριών και κατ’ επέκταση των ράντζων που αναπτύσσονται μετά τις εφημερίες ιδιαίτερα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του όλη την προηγούμενη εβδομάδα εξέφραζε την εκτίμηση ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ενώ το επόμενο δίμηνο προβλέπεται δύσκολο.
Προκειμένου να είναι έτοιμο το ΕΣΥ για το “κύμα” του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στήνεται ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που υπήρχε στις δύσκολες φάσεις της πανδημίας, δηλαδή οι ιδιωτικές κλινικές να συνδράμουν το ΕΣΥ. “Το ΕΣΥ άντεξε πέρυσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για φέτος. Αντιλαμβανόμαστε και την ταλαιπωρία και τις αναμονές, αλλά δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα”, έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι δύσκολο ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς είναι πολύ συγκεκριμένες δομές. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία που δεν έχουν ΜΕΘ Παίδων.
Σημειώνεται ότι οι ΜΕΘ Παίδων βρέθηκαν στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή απανωτές διακομιδές παιδιατρικών περιστατικών λόγω πληρότητας των έτσι και αλλιώς λίγων ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα – σε όλοκληρη τη βόρεια χώρα λειτουργούν δέκα κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Καταπολέμηση των ράντζων

Η αναδιαμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μπαίνει στις προτεραιότητες της οδού Αριστοτέλους για τη νέα χρονιά με σκοπό να υπάρξουν μακροπρόθεσμα οφέλη, πέρα από την τωρινή έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών και είναι αυτά στα οποία η προσέλευση στα Επείγοντα είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Ευαγγελισμός αλλά και το νοσοκομείο “Αττικόν” που δέχεται μεγάλο βάρος και σε κάθε εφημερία του αναπτύσσονται περί τα 90 ράντζα. Από το υπουργείο Υγείας γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες, αλλά και σχεδιαστούν εκ νέου οι εφημερίες ώστε να υπάρχει συνδρομή από άλλες, μικρότερες δομές για να αποσυμφορούνται τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Πιο αναλυτικά, ο σχεδιασμός ειδικά για το “Αττικόν” περιλαμβάνει επιπλέον 50 κλίνες σε διάστημα έξι μηνών, με την ανάπτυξη των οποίων θα υπάρξει σαφέστατη βελτίωση στο χρόνιο πρόβλημα των ράντζων στους διαδρόμους, έξω από τις κλινικές.
Οσον αφορά στη συνεργασία με άλλες δομές, σκοπός είναι η ανακατανομή του βάρους με άλλα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα … χείρα βοηθείας εξετάζεται να δώσει το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΙΤΣ) στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής, ενώ παράλληλα επικουρικά θα βοηθήσουν και ιδιωτικές κλινικές.

εφημερίες νοσοκομείωνεποχικές λοιμώξειςΕΣΥράντζα