Αυξάνονται και πάλι οι οι νοσηλευόμενοι λόγω covid

Πάνω από 3000 εκτιμάται ότι είναι οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά περίπου 19% αυξήθηκαν οι νέες νοσηλείες μέσα σε μια βδομάδα, ενώ επιδεινώθηκε και ο δείκτης εισαγωγών προς εξιτήρια.

Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι οι νοσηλείες αυτές δεν προκαλούν πίεση στο ΕΣΥ, καθώς δεν έχουμε αύξηση διασωληνωμένων, δεν παύει το στοιχείο αυτό να προκαλεί ανησυχία τη στιγμή που η διάθεση της Κυβέρνησης θέλει τη γενικότερη άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα, με τον 7ημερο μέσο όρο να ξεπερνά τις 21.000 διαγνώσεις. Η αύξηση αυτή δείχνει τελικά να έχει επίπτωση στο ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες, όμως δεν φαίνεται -τουλάχιστον ακόμη- να επιδρά στη διαμόρφωση των σκληρών δεικτών δηλαδή της διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14-20/3, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.359, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.713. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,38

Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.987, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.760. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,13.

Εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα φρένο στην πορεία αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων νοσηλειών, ενώ βλέπουμε μείωση των εξιτηρίων λόγω ίασης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου ήταν 355 ασθενείς, από 303 μία εβδομάδα πριν. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 17%.

Πάντως το ΕΣΥ διαθέτει σημαντικές αντοχές αυτή τη στιγμή καθώς οι απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 53% και οι ΜΕΘ κατά 63%.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 338, δηλαδή σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα 5 μηνών, ενώ και οι θάνατοι εξακολουθούν να διατηρούνται κοντά στους 50.

Χαλάρωση μέτρων

Χθες ανακοινώθηκε νέα χαλάρωση περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του Υπουργείου Υγείας“Στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα τη μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%. Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα self test την εβδομάδα”.

Την ίδια ώρα όμως οι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών για την είσοδο σε χώρους αλλά και για την χρήση μάσκας.

Τα παραπάνω θέματα θα εξεταστούν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες λόγω του Πάσχα, όμως κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να γίνει αν αυξηθούν οι νοσηλείες και υπάρχει αντιστροφή της υποχώρησης των διασωληνώσεων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο αριθμός των νεκρών στα επίπεδα των 50 την ημέρα δημιουργεί και ένα αρνητικό περιβάλλον γενικότερα.

Επίσης η Κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει και πάλι ένα λάθος μήνυμα περί απόλυτης ελευθερίας επειδή ο ιός σταδιακά τείνει να γίνει ενδημικός. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε τις όποιες αποφάσεις της σε περίπτωση νέας επικίνδυνης μετάλλαξης και ειδικά στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει έναντι της πανδημίας το Φθινόπωρο.

ΕΟΔΥκορονοϊόςάρση μέτρωννοσηλείες