Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού

Επαναλοιμώξεις και νέες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον συντηρούν τον κορονοϊό, τον οποίο φαίνεται να έχουμε ξεχάσει, παρά τα πλέον των 3500 νέα κρούσματα που καταγράφονται κάθε μέρα. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι μετά από 3 εβδομάδες, οι νέες νοσηλείες λόγω covid ξεπέρασαν τις 100 ημερησίως στις 7 και 8 Ιουνίου, ενώ τα εξιτήρια είναι λιγότερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων το δίμηνο Απριλίου – Μαϊου, από τις αρχές Ιουνίου άρχισε να διαφαίνεται σταθεροποίηση στις καθημερινές διαγνώσεις και μάλιστα τις τελευταίες μέρες αύξηση. Ειδικότερα, χθες 9/6 ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε στις 3.817 ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 3.538. Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση περίπου 8%.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να δούμε, είναι ο δείκτης θετικότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο 7ήμερο είχαμε σχεδόν 80.000 ελέγχους για κορονοϊό και κρούσματα (μαζί με 3.366 επαναλοιμώξεις) 30.116, ήτοι θετικότητα 5,38%. Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν είχαμε 82.000 τεστ και συνολικά κρούσματα περίπου 28.000 ήτοι μέση ημερήσια θετικότητα 4%.

Οι δε επαναλοιμώξεις σε επίπεδο εβδομάδας αυξάνονται με ρυθμός της τάξης 10%. Είναι λογική αυτή η εξέλιξη καθώς ακόμη και οι εμβολιασμένοι που έχουν ήδη νοσήσει μπορούν να επαναμολυνθούν από τον ιό, παρά την “υβριδική” ανοσία που έχουν.

Ο φόβος των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μια έντονη επιστημονική συζήτηση σχετικά με τις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, τις Όμικρον 4 και 5. Ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι έχει επικρατήσει η “υπερμεταδοτική” Όμικρον 2, βλέπουμε ότι κι αυτή αρχίζει να αφήνει χώρα για τις επόμενες παραλλαγές, που είναι ακόμη πιο εύκολα μεταδιδόμενες.

Οι επιστήμονες αναζητώντας να διαπιστώσουν τι είναι αυτό συντηρεί τον ιό, παρατηρούν προβληματισμένοι τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες εσχάτως εκτοξεύθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα η αυξητική τάση ανά εβδομάδα οδήγησε στον υπερτριπλασιασμό των κρουσμάτων Όμικρον 4 και Όμικρον 5, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις επτά ημερών. Λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι οι τάσεις εξάπλωσης θα εξακολουθήσουν και το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα παραδείγματα της Νότιας Αφρικής αλλά και της Πορτογαλίας προβληματίζουν. Αυτές οι δύο υποπαραλλαγές έχουν ήδη προκαλέσει αυξημένη διασπορά σε αυτές τις γωνιές του κόσμου.

Στη χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτών των υποπαραλλαγών αυξήθηκαν από 12 την περασμένη Πέμπτη σε 55 χθες, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Μιλάμε, δηλαδή, για αύξηση της τάξης του 358%.

Από αυτά τα κρούσματα, τα 31 αφορούν στην υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και τα 24 στην υποπαραλλαγή Όμικρον 5 – η κυρίαρχη υποπαραλλαγή Όμικρον 2 εντοπίζεται πλέον στο 85,8% των κρουσμάτων.

Οι δύο αυτές υποπαραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2 αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ειδικότερα αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τους μήνες που έπονται.

Μάλιστα το ECDC κάλεσε τις χώρες – μέλη να βελτιώσουν τις υποδομές τους, ώστε να εντοπίζονται άμεσα τα νέα κρούσματα.

ΕΟΔΥκορονοϊόςνοσηλείεςμετάλλαξη Όμικρον