Αυξάνονται οι νέες νοσηλείες λόγω κορονοϊού-Στους 4000 οι ασθενές με covid στο ΕΣΥ

Έτοιμο να προχωρήσει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι το Υπουργείο Yγείας προκειμένου να αποσυμπιέσει το ΕΣΥ,  όπου ήδη νοσηλεύονται περίπου καθώς 4000 πολίτες λόγω covid. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αν το 70% των νέων κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική αφορούν στην Παραλλαγή Όμικρον τότε πάνω από 3500 είναι τα κρούσματα της Μετάλλαξης Δέλτα.

Αν ισχύει η εκτίμηση αυτή, είναι βέβαιο ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δεν θα αντέξουν. Για το λόγο αυτό αφενός λαμβάνονται τα νέα μέτρα νωρίτερα, αφετέρου ετοιμάζεται και το σχέδιο χρήσης των εφεδρειών που έχει το Υπουργείο Υγείας.

Όπως σημείωσε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, “το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται και από τη «Δέλτα». Πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες, ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει, να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται. Προς τούτο, έχουμε έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, οι οποίες υπάρχουν, για να μας παραχωρήσουνε κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας, τη στιγμή που τα στοιχεία που έχουμε από τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί κατά βάση από την μετάλλαξη «Όμικρον», δείχνουν ότι οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και δεν φτάνουν στο βαθμό της χρονικής διάρκειας που έφταναν με τη μετάλλαξη «Δέλτα».”

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Επομένως, οχυρωνόμαστε τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και με τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, διότι ο εμβολιασμός καλύπτει τους πολίτες από τη μετάλλαξη «Όμικρον» και επομένως θα πρέπει να σταματήσουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις, ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν την μετάλλαξη «Όμικρον»”.

Παράλληλα να επισημάνουμε ότι αν χρειαστεί θα επιδοθούν και στην Αττική φύλλα επιστράτευσης σε ιδιώτες γιατρούς, ώστε να συνδράμουν το ΕΣΥ, αν αυτό χρειαστεί, όπως έγινε και στη Β. Ελλάδα.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ

Αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει σταματήσει η ενημέρωση σχετικά με τις πληρότητες σε κλίνες ΜΕΘ covid, σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύονται σε αυτές περί τα 610 άτομα και η κάλυψη είναι της τάξης του 90%.

Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί καθώς ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η Παραλλαγή  Όμικρον δεν θα οδηγήσει σε βαριές νοσήσεις που θα χρήζουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το να έχουμε 5-6.000 νέα κρούσματα της Δέλτα, σημαίνει πάνω από 300 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν και πάλι πάω από 400. Συνολικά δε την τελευταία εβδομάδα ξεπεράσαμε τις 2.200 νέες νοσηλείες, ενώ συνολικά προσεγγίζουμε και πάλι τους 4000 ασθενείς που βρίσκονται στα νοσοκομεία λόγω covid.

Μάλιστα ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στα στοιχεία αυτά τα περίπου 60.000 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν το τελευταίο τριήμερο.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποφορτίσει έως ένα σημείο το ΕΣΥ προσφέρονται περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά ώστε να διατεθούν οι αντίστοιχες κλίνες του ΕΣΥ για covid. Αυτό όμως δεν φαίνεται να αρκεί.

ΜΕΘκορονοϊόςΜετάλλαξη ΔέλταΘάνος Πλεύρηςμετάλλαξη Όμικρονιδιωτικές κλινικέςΕΣΥ