Αυξημένες κατά 2,7 δις ευρώ οι δαπάνες για την Υγεία το 2023, πρόσληψη επιπλέον 1000 προσωπικών γιατρών

Αυξημένες κατά 2,7 δις ευρώ θα είναι οι δαπάνες για την Υγεία το 2023, σε σχέση με το 2022, τη στιγμή που αναμένεται η πρόσληψη 1000 με 1500 γιατρών για την ομαλοποίηση του συστήματος του Προσωπικού Γιατρού ενώ υπάρχει η πρόθεση διαμόρφωσης ειδικού μισθολογίου για τους νοσηλευτές. Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου για την Υγεία που διοργάνωσε χθες το ygeiamou.gr και το “Πρώτο Θέμα” με τίτλο “Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο”.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε από το βήμα του Συνεδρίου ότι η Υγεία θα βρίσκεται στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας και την επόμενη τετραετία εφόσον οι πολίτες την εμπιστευτούν και πάλι. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το 2024, εφόσον ο ίδιος παραμείνει στο “τιμόνι” της χώρας, αναμένεται αναμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών. “Η αύξηση 10% των απολαβών δεν θεραπεύει το πρόβλημα του brain drain στους γιατρούς”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

“Τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου Υγείας, δεν είναι συγκρίσιμα προ και μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ανάμεσα στο 2010 και το 2022-3. Οι δαπάνες συνολικά, όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, είναι περίπου στα 11-12 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες υγείας είναι, αντίστοιχα, στο 6% περίπου”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλύοντας τις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ το 2022, συγκριτικά με 3,8 δισ. το 2018, δηλαδή προκύπτει αύξηση κατά 45%. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, μετά το clawback, ήταν 6 δισ. το 2022, σε σχέση με 5,3 δισ. ευρώ το 2018, δηλαδή αυξημένες κατά 12%. Οι δαπάνες των νοσοκομείων, μετά το clawback, είναι στα 3,2 δισ. ευρώ το 2022, από 3 δισ. το 2018, ήτοι 23% αύξηση. “Άρα, υπολειπόμαστε ως χώρα έναντι της ΕΕ, αλλά συγκλίνουμε ταχέως”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, και πρόσθεσε: “Οι δαπάνες για την Υγεία αυξάνονται. Το κράτος δίνει κίνητρα, εντάσσει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης”.

Επιπλέον 1000 – 1500 γιατροί για τον Προσωπικό Γιατρό

Την πρόσληψη 1000 – 1500 γιατρών για να ομαλοποιηθεί το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Ετοιμάζουμε δέσμη μέτρων για αυτό», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι γιατροί που συμμετέχον στο νέο θεσμό μένουν με 2500 ευρώ το μήνα, για επτά ώρες απασχόλησής τους στον ΕΟΠΥΥ.
“Βλέπουμε τις ειδικές ανάγκες που έχει κάθε περιοχή (π.χ. αυξημένα τροχαία) και συνεκτιμούμε τις εισροές στα νοσοκομεία” ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για τους παράγοντες που εμπλέκονται στη χάραξη του υγειονομικού χάρτη. “Χρειάζεται μια καλή Πρωτοβάθμια περίθαλψη έως τη Δευτεροβάθμια, με έμφαση στα επείγοντα και τα χρόνια νοσήματα, τη χρήση τηλεϊατρικής, την αντιμετώπιση των ειδικών όπως π.χ. αν χρειάζεται μια περιοχή Μονάδα Ημερήσιας Θεραπείας όπως χημειοθεραπείες κ.λπ”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι η αποτελεσματικότητα των μονάδων υγείας δεν εξαρτάται από το αν είναι κεντρικές ή περιφερειακές, όπως άλλωστε αναδείχθηκε τις ημέρες της πανδημίας.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας είναι εμφανής με τις ψηφιακές εφαρμογές. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος Υγείας έχει “τρέξει” με την άυλη συνταγογράφηση, καθώς και με την εφαρμογή myHealth που εμπλουτίζεται συνεχώς. Τελευταία προσθήκη τα αποτελέσματα εξετάσεων, βεβαιώσεων νοσηλείας από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά διαγνωστικά. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουν ενταχθεί στη νέα αυτή εφαρμογή όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα μεγάλα ιδιωτικά.

προσλήψειςδαπάνες υγείαςδημόσιες δαπάνες υγείαςνέες προσλήψειςπροσωπικός γιατρός