Αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό σε όσους ροχαλίζουν

Όσοι ροχαλίζουν έχουν 91% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους κοιμούνται σιωπηλοί, σύμφωνα με μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη τόνισε ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν είναι πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από εκείνους που δεν ροχαλίζουν.  Η έρευνα τόνισε ότι τα άτομα με προβλήματα ύπνου – συμπεριλαμβανομένου του ροχαλητού , των προβλημάτων αναπνοής μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από εγκεφαλικό. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο , το οποίο συμβαίνει όταν θρόμβοι αίματος ή άλλα σωματίδια μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο – αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 85 τοις εκατό όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξανόταν εάν ένα άτομο κοιμόταν πολύ ή πολύ λίγο, έπαιρνε μεγάλους υπνάκους, είχε κακή ποιότητα ύπνου, ροχαλητό, ροχαλητό και υπνική άπνοια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακόμα, ο κίνδυνος είναι «σημαντικά μεγαλύτερος» για όσους εμφανίζουν περισσότερα από πέντε από αυτά τα συμπτώματα.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες ή περισσότερες από εννέα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν κατά μέσο όρο επτά ώρες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ροχαλίζουν είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από εκείνους που δεν το έκαναν.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 2.238 συμμετέχοντες που έπαθαν εγκεφαλικό και 2.258 που δεν έπαθαν ρωτήθηκαν για τη συμπεριφορά τους στον ύπνο. Έγιναν ερωτήματα σχετικά με το πόσες ώρες κοιμήθηκαν, την ποιότητα του ύπνου, τον υπνάκο, το ροχαλητό, το ροχαλητό και τα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, δεν δείχνουν ότι τα προβλήματα ύπνου προκαλούν εγκεφαλικό, αλλά υπογραμμίζουν έναν κίνδυνο.  Η συγγραφέας της μελέτης Christine McCarthy, από το Πανεπιστήμιο του Galway στην Ιρλανδία, δήλωσε: «Όχι μόνο τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα μεμονωμένα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά το να έχει περισσότερα από πέντε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσει σε πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν προβλήματα ύπνου.   «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα ύπνου πρέπει να αποτελούν τομέα εστίασης για την πρόληψη του εγκεφαλικού».

5 τρόποι για να σταματήσετε το ροχαλητό

Κοιμηθείτε στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι, αντί για την πλάτη σας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση της βάσης της γλώσσας σας στο πίσω τοίχωμα του λαιμού σας. Αν και δεν είναι εγγυημένο, σίγουρα θα βοηθήσει.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει ηρεμιστική δράση, η οποία χαλαρώνει τους μύες της γνάθου και του λαιμού, καθιστώντας πιο πιθανή την απόφραξη στον αεραγωγό σας. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές σας για ροχαλητό.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Ο υπερβολικός λιπώδης ιστός γύρω από το λαιμό και ο κακός μυϊκός τόνος μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα συχνά ροχαλίζουν, επομένως η λήψη μέτρων για τη μείωση των περιττών κιλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του θορύβου.

Δοκιμάστε ένα μαξιλάρι για το ροχαλητό

Ο ύπνος σε ένα μαξιλάρι που στηρίζει επαρκώς το κεφάλι και το λαιμό σας μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει ότι το κεφάλι σας στηρίζεται αρκετά ώστε να αποτρέψει το μπλοκάρισμα των αεραγωγών σας.

ροχαλητόfront-storiesκινδυνος εγκεφαλικούροχαλητό και εγκεφαλικό