Αύξηση 18% σε νοσηλείες μέσα σε ένα 4ήμερο

Αυξάνονται σταθερά οι νέες νοσηλείες λόγω κορονοϊού στο ΕΣΥ, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσεις και σε αύξηση των ασθενών που βρίσκονται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε μόλις 4 μέρες οι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 18%τα άτομα που νοσηλεύονται λόγω covid στα νοσοκομεία φτάνοντας τα 913

Πάντως παρά την άνοδο, το ΕΣΥ για την ώρα δεν φαίνεται να πιέζεται καθώς οι απλές κλίνες αλλά και οι ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες είναι κάτω από το 30% των συνολικών για περιστατικά κορονοϊού. Όπως μάλιστα σημείωσε χθες και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το γεγονός αυτό “μας ησυχάζει αλλά δεν εφησυχάζουμε”.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, διαπιστώνουμε σταθερά άνοδο των κρουσμάτων η οποία αποδίδεται στο ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 εξαπλώνονται συνεχώς. Μάλιστα σε κάποιες χώρες όπως στην Πορτογαλία, είναι ήδη κυρίαρχες, με βάση και τα όσα επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC). Παράλληλα, ζητεί να αυξηθεί ο έλεγχος (testing) αλλά και η γονιδιωματική επιτήρηση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.

Όπως φαίνεται από τον ΕΟΔΥ, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων διαγνώσεων κορονοϊού, έχει στις 7.000 από 5.000 μια βδομάδα πριν δηλαδή αύξηση της τάξης του 40%. Την ίδια στιγμή με βάση και τα προχθεσινά στοιχεία, είχαμε σε εβδομαδιαία βάση 135 νέες εισαγωγές από 130 πριν από 6 μέρες ήτοι αύξηση 35%.

Μάλιστα στις 19/6 έγιναν 139 νέες εισαγωγές, και μάλιστα και χθες υπήρχε ανάλογος αριθμός νέων εισαγωγών με τον συνολικό αριθμό των ασθενών στις απλές κλίνες covid να είναι πλέον 679 και στις ειδικές κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ, να φτάνουν τους 234. Από τους τελευταίους, οριακά λιγότεροι από 100 είναι οι διασωληνωμένοι – 97, ανάμεσα στους οποίους μάλιστα βρίσκονται 4 ασθενείς ηλικίας 18 έως 39 χρόνων.

Η χώρα μετρά 20 ημέρες από την πλήρη αναστολή των μέτρων για τον κορονοϊό, με τελευταίο και πολύ κομβικό, όπως αποδείχθηκε για την αναχαίτιση του ιού, την “κατάργηση” της μάσκας στους κλειστούς χώρους. Το αποτύπωμα στις νέες λοιμώξεις και τις εισαγωγές ασθενών έχει ήδη φανεί, ενώ ως το τέλος Ιουνίου θα είναι ορατό και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Δυσοίωνες προβλέψεις Μαγιορκίνη
Όπως ανέφερε χθες το πρωί στο Mega ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, “Η αύξηση που βλέπουμε αυτή την στιγμή είναι συστημική, σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχει σχέση με τη χρήση της μάσκας, που στις περισσότερες χώρες έχει γίνει προαιρετική τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για αύξηση που οφείλεται σε δύο υποπαραλλαγές, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Δεν είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει η μάσκα, πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί για το πώς θα αντιμετωπίστεί αυτή η άνοδος των κρουσμάτων”,

Ως προς το μέχρι πού θα φτάσει το σε εξέλιξη κύμα, ο ίδιος εκτίμησε ότι “το ταβάνι που θα δούμε στα κρούσματα θα είναι στις 20.000, δεν θα το ξεπεράσουμε. Η έλευση αυτών των κυμάτων γίνεται ταχέως στην αρχή και μετά αποσβαίνεται πιο βραδέως. Θεωρώ ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα έχει φτάσει η κορύφωση”