Αυξήθηκαν στις 1.150 οι νοσηλείες λόγω covid

H ανοδική πορεία των κρουσμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες, οδήγησαν και σε άνοδο των νοσηλευόμενων ασθενών και υπάρχει προβληματισμός για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια. Η σημερινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την τάση  της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τους 1.150 σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 5% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν ενώ κοντά στους 70 παραμένουν οι διασωληνωμένοι. Τα παραπάνω στοιχεία θεωρούνται ενθαρρυντικά βεβαία, αν φυσικά δεν αρχίζουν να ανεβαίνουν απότομα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι με βάση την τελευταία έκθεση των ειδικών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναμένεται να υπάρξουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα στην Ευρώπη, φτάνοντας σε μέσο όρο 7 ημερών τα 467 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Μάλιστα αυξητικές τάσεις εκτιμάται πως θα καταγραφούν στα κρούσματα σε 15 από τις 30 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβενία και Ισπανία) την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχτεί.

Παράλληλα, φαίνεται πλέον να παγιώνεται η διατήρηση των νέων εισαγωγών λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στις 150 και άνω ημερησίως χωρίς όμως πίεση στις ΜΕΘ.

Στοιχεία του ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται  ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι “Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς (26/9-2/10) ήταν 1.073 ασθενείς, ήτοι κάθε μέρα 153 νέοι ασθενείς (+31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 66 (62.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70ετών και άνω”.

Το στοιχείο που δημιουργεί μια σχετική ανησυχία, είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση, ο δείκτης Rt ήταν 0,99 από 0,98. Η αύξηση μπορεί να θεωρείται οριακή, όμως δείχνει ανοδική τάση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράμετρος ελέγχου δηλαδή τα τεστ.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι κατά την εβδομάδα 26/9-2/10 καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα COVID-19 (5.238 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούσαν το 25% του συνόλου των λοιμώξεων.

Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η ανοδική τάση, όμως αυτή είχε αποδοθεί κυρίως στην αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, λόγω των σχολείων και πιθανότατα πλέον αυτό να ισορροπεί.

Ειδικοί πάντως τονίζουν ότι δεν θα πρέπει σε κανένα βαθμό να εφησυχάζουμε και πως ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει κυρίως με την πορεία και της γρίπης. Τα περισσότερα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν επίσης ότι μπορεί να αναμένουμε και ένα σημαντικό κύμα μέσα στον Νοέμβριο, κάτι το οποίο δικαιολογείται από το γεγονός ότι θα αυξάνεται σημαντικά όσο περνάει ο καιρός η ανοσία απέναντι στις υπάρχουσες μεταλλάξεις, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με κάποιες νέες.

ΕΟΔΥκρούσματακορονοϊόςνοσηλείες