Αγωνία για την επίπτωση των εορτασμών στην πορεία της επιδημίας

Στους 2400 ανέρχονται οι ασθενείς με covid που βρίσκονται στα νοσοκομεία της χώρας με τους περίπου 900 εξ αυτών να βρίσκονται στη Β. Ελλάδα. Η ανησυχία των υγειονομικών αρχών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ειδικά για την εν λόγω περιοχή καθώς εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ένταση λόγω και των εορτασμών την περίοδο αυτή.

Μάλιστα το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την νέα επίθεση της επιδημίας και για το λόγο αυτό, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με κορονοϊό στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις 4 στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα πάνω 1500 ασθενείς βρέθηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λόγω κορονοϊού, όπου σχεδόν 3 στις 4 ΜΕΘ και 4 στις 10 απλές κλίνες είναι ήδη κατειλημμένες πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:

200 κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
20 κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.
30 κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Επίσης για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, 10 κλίνες και 2 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, 30 κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και 4 κλίνες ΜΕΘ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, χθες 27/10 στα 14 νοσοκομεία της 3η Υγειονομικής Περιφέρειας όπου περιλαμβάνονται και τα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν συνολικά 479 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι 79 σε ΜΕΘ. Επίσης στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν 430 ασθενείς εκ των οποίων 57 σε ΜΕΘ.

Συνολικά στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 2400 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων σχεδόν 400 σε κλίνες ΜΕΘ. Χθες σημειώθηκε επίσης σημαντική άνοδος νέων εισαγωγών οι οποίες έφτασαν στις περίπου 290.

Η πορεία της επιδημίας

Να επισημάνουμε ακόμη ότι υψηλό είναι το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές λόγω κορονοϊού μέσα στον Οκτώβριο με τις μέχρι χθες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να φτάνουν τις 942. Μέσα στο μήνα έχουν επισήμως καταγραφεί 72.443 νέα κρούσματα με τα πραγματικά να είναι τουλάχιστον διπλάσια και τις εκτιμήσεις των ειδικών να αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 3.651. Διαπιστώνεται όμως σημαντική διασπορά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα προχθές η επιτροπή επιδημιολόγων αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου για 5 ακόμη περιοχές. Συγκεκριμένα, οι Περιφέρειες Αρκαδίας, Αχαΐας, Ζάκυνθου, Ιωαννίνων και Μεσσηνίας περνούν κι αυτές πλέον στο επίπεδο 4 δηλαδή στο κόκκινο.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από2 εβδομάδες από την απελευθέρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη εξάπλωση του ιού, δικαιολογείται η άνοδος των κρουσμάτων, όταν την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός δεν σημειώνει κάποια καλύτερη πορεία.

κορονοϊόςΜίνα ΓκάγκαCovid-19 νοσηλείαΘάνος Πλεύρης