“Αγριεύει” η γρίπη: Μετράμε άλλα 18 θύματα

Οι περισσότεροι ασθενείς, που έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΠΛΝΟ, καταγράφηκαν 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πάντως το πρόβλημα του μη εμβολιασμού παραμένει πάγιο. Μόλις 36 ασθενείς είχαν προνοήσει να κάνουν το εμβόλιο (ποσοστό 14%), όταν από τους 264 ασθενείς, που χρειάστηκαν ΜΕΘ, οι 200 (ποσοστό 75,8%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία ο αντιγριπικός εμβολιασμός κρίνεται παραπάνω από απαραίτητος.

Δέκα ασθενείς στη φετινή περίοδο γρίπης έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Πρόκειται για 4 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη. Ωστόσο, τα 9 (90%) από τα 10 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκαν σεκλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1) pdm09.