Ακανόνιστες συνήθειες ύπνου συνδέονται με επιβλαβή βακτήρια του εντέρου (μελέτη)

Οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου μπορεί να συνδέονται με επιβλαβή βακτήρια στο έντερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη είναι η πρώτη που ανακάλυψε πολλαπλές συσχετίσεις μεταξύ του κοινωνικού jet lag – της αλλαγής του εσωτερικού ρολογιού του σώματος όταν αλλάζουν τα πρότυπα ύπνου μεταξύ των εργάσιμων ημερών και των ελεύθερων ημερών – και της ποιότητας της διατροφής, των διατροφικών συνηθειών, της φλεγμονής και της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου (βακτήρια).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του ύπνου – στα μισά της ώρας ύπνου και ώρας αφύπνισης – μπορεί να ενθαρρύνει το μικροβίωμα που έχει αρνητικές συσχετίσεις με την υγεία.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι βάρδιες διαταράσσουν το ρολόι του σώματος και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους, καρδιακών προβλημάτων και διαβήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, υπάρχει λιγότερη επίγνωση ότι οι βιολογικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί να επηρεαστούν από μικρότερες ασυνέπειες στα πρότυπα ύπνου.  Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που εργάζονται τακτικά ξυπνούν νωρίς με ξυπνητήρι τις εργάσιμες ημέρες σε σύγκριση με το ότι ξυπνούν φυσικά τις μη εργάσιμες ημέρες.

Η ανώτερη συγγραφέας Δρ Wendy Hall από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι μεγάλες διαταραχές στον ύπνο, όπως η εργασία σε βάρδιες, μπορεί να έχουν βαθιές επιπτώσεις στην υγεία σας.  «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ακόμη και μικρές διαφορές στους χρόνους ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φαίνεται να συνδέονται με διαφορές στα βακτηριακά είδη του εντέρου.

«Ορισμένες από αυτές τις συσχετίσεις συνδέονταν με διατροφικές διαφορές, αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν επίσης ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι, άγνωστοι ακόμη, παράγοντες.

«Χρειαζόμαστε δοκιμές παρέμβασης για να μάθουμε εάν η βελτίωση της συνέπειας στον χρόνο ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και σε σχετικά αποτελέσματα υγείας».

«Ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του ύπνου μπορεί να ενθαρρύνει είδη μικροβίων που έχουν δυσμενείς συσχετίσεις με την υγεία σας».

Συγκεκριμένα είδη μικροβίων μπορεί να αντιστοιχούν στον κίνδυνο ενός ατόμου για μακροχρόνιες παθήσεις υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Το μικροβίωμα επηρεάζεται από το φαγητό που τρώει κάποιος, γεγονός που καθιστά την ποικιλομορφία του εντέρου ρυθμιζόμενη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια ομάδα 934 ατόμων από τη μελέτη ZOE Predict, τη μεγαλύτερη εν εξελίξει διατροφική μελέτη του είδους της.

Εξέτασαν δείγματα αίματος, κοπράνων και μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και μετρήσεις γλυκόζης σε άτομα των οποίων ο ύπνος ήταν ακανόνιστος σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα πρόγραμμα ρουτίνας ύπνου.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα, η ομάδα αποτελούνταν κυρίως από αδύνατα και υγιή άτομα με τα περισσότερα από αυτά να κοιμούνται περισσότερες από επτά ώρες όλη την εβδομάδα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The European Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι μόνο μια διαφορά 90 λεπτών στον χρόνο του μέσου του ύπνου σχετίζεται με διαφορές στο τι αποτελείται το μικροβίωμα του εντέρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κοινωνικό jet lag συσχετίστηκε με χαμηλότερη συνολική ποιότητα διατροφής, υψηλότερη πρόσληψη ποτών με ζάχαρη και χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και ξηρών καρπών.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αφθονία συγκεκριμένων μικροβίων στο έντερο, λένε οι ερευνητές.

Τρία από τα έξι είδη μικροβίων που είναι πιο άφθονα στην ομάδα του κοινωνικού jet lag έχουν αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως δυσμενείς συσχετίσεις με την υγεία.Συνδέονται με κακή ποιότητα διατροφής, δείκτες παχυσαρκίας και καρδιομεταβολική υγεία, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και διαβήτη, και δείκτες στο αίμα σας που σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι το κοινωνικό jet lag σχετίζεται με αύξηση βάρους, χρόνιες ασθένειες και ψυχική κόπωση.

Η Δρ Sarah Berry από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στο ZOE πρόσθεσε: «Η διατήρηση τακτικών προτύπων ύπνου, έτσι όταν πηγαίνουμε για ύπνο και ξυπνάμε κάθε μέρα, είναι μια εύκολα προσαρμόσιμη συμπεριφορά τρόπου ζωής που μπορούμε να κάνουμε όλοι, που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας μέσω το μικροβίωμα του εντέρου σας προς το καλύτερο.”

front-stories