Ακμή – Μελέτη ανοίγει νέα θεραπευτικά μονοπάτια

Η ακμή “βασανίζει” πολλούς εφήβους, αλλά και ενήλικες. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι ίσως βρήκαν έναν νέο τρόπο για να αντιμετωπιστεί μια για πάντα το πρόβλημα, που, πέρα από το ότι “χαλάει” την εμφάνιση, επηρεάζει δυσμενώς και την ψυχολογία.

Το “κλειδί” για την ανακούφιση των συμπτωμάτων βρίσκεται στο σμήγμα. Ένα φυσικό έλαιο του δέρματος, που είναι σημαντικό για την υγεία της επιδερμίδας, επειδή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και απωθεί τα μικρόβια.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Cambridge, με επικεφαλής τον William Esler, η υπερβολική παραγωγή σμήγματος έχει, επίσης, ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση και ενίοτε και για το “φούντωμα” της ακμής.

Όταν εκκρίνεται πάρα πολύ σμήγμα, μπορεί να παγιδευθεί στους αδένες και να προκληθεί διόγκωση στο δέρμα, εξήγησε ο Dr Raman Madan, δερματολόγος στο Northwell Health’s Huntington Hospital στη Νέα Υόρκη.

Μια νέα προσέγγιση

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητός ο στόχος των ερευνητών για παραγωγή λιγότερου σμήγματος, ως μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της ακμής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 22 υγιείς εθελοντές. Η ομάδα του Dr Esler ανακάλυψε ότι η παραγωγή σμήγματος του δέρματος βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο μοριακό μηχανισμό, γνωστό ως μονοπάτι de novo λιπογένεσης (DNL).

Το μεγαλύτερο μέρος του σμήγματος διαπιστώθηκε ότι παράγεται από κύτταρα, που ονομάζονται σμηγματογόνα, τα οποία εκκρίνουν αυτό το έλαιο, με βάση τη ροή του μονοπατιού DNL, ​​εξηγούν οι ερευνητές.

Αλλά σε εννέα άτομα με ακμή φάνηκε μια μεγάλη διαφορά. Σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό δέρμα, είχαν 20% μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής σμήγματος και σχετική άνοδο των διακυμάνσεων της DNL, ​​σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι επιστήμονες έκαναν ένα βήμα παραπάνω και σχεδίασαν μια ένωση, που στοχεύει ένα ένζυμο, που εμπλέκεται στην όλη διαδικασία. Σε υγιείς εθελοντές, η εφαρμογή της θεραπείας μείωσε την παραγωγή σμήγματος σχεδόν κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το περιοδικό Science Translational Medicine.

Αυτό που μένει τώρα να διαπιστωθεί είναι εάν μια τέτοια ένωση μπορεί να περιορίσει το σμήγμα και την ακμή σε μια μεγαλύτερη μελέτη.

 

 

 

ακμήσμήγμα