Ακμή στην εγκυμοσύνη: γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η λάμψη της εγκυμοσύνης δεν αφορά όλες τις γυναίκες. Δεν είναι λίγες οι έγκυες εκείνες που στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εμφανίζουν ακμή και μάλιστα έντονη. Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται, δεδομένου ότι η έγκυος πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τα προϊόντα και τις αγωγές που χρησιμοποιεί; 
 
-Γιατί εμφανίζεται ακμή στην εγκυμοσύνη;
 
Ορμόνες και πάλι ορμόνες. Εκεί είναι η απάντηση για τα περισσότερα. Στην περίπτωση της ακμής στην εγκυμοσύνη τα ανδρογόνα είναι οι ένοχες ορμόνες για αυτή την ανεπιθύμητη κατάσταση. Οι ορμόνες αυτές που προκαλέσουν το ξέσπασμα της ακμής στην εγκυμοσύνη οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπου οι ορμόνες αυτές είναι εξαιρετικά ψηλά, είναι πιο πιθανό η έγκυος να αποκτήσει ακμή. Σύμφωνα με έρευνες, ωστόσο, το 90% των γυναικών που εμφάνισαν ακμή στην εγκυμοσύνη είχαν προβλήματα ακμής και στην εφηβεία τους ή ακόμη και πριν την εγκυμοσύνη. 
 
Άλλη αιτία εμφάνισης της ακμής στην εγκυμοσύνη είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου διαρκώς μεταβάλλεται και αυτό που μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης ακμής. Ομοίως, το στρες -κατάσταση που βιώνουν πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη- αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανεπιθύμητα σπυράκια. 
 
-Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή στην εγκυμοσύνη
 
Οι φαρμακευτικές αγωγές για την ακμή στην εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι που ενδείκνυται ή που θα έπρεπε να αποφασίσει η έγκυος χωρίς τη ιατρική οδηγία. Η πιο πιθανή λύση είναι η αντιμετώπισή τους με εξειδικευμένα προϊόντα που απευθύνονται στην ακμή με εξωτερική χρήση και τα οποία και πάλι θα συστήσει ο δερματολόγος. Ας μην ξεχνάμε ότι η ακμή έχει διαφορετικούς τύπους και μόνο οι δερματολόγοι μπορούν να πουν ποιες αγωγές θα λειτουργήσουν καλύτερα σε κάθε δέρμα. 
εγκυμοσύνηακμή στην εγκυμοσύνη