Ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ — δεν είναι απολύτως ασφαλής (έρευνα)

 

Στάση για happy hour με συναδέλφους μετά τη δουλειά?  Ανοίγετε μια κρύα μπύρα (ή δύο) ενώ παρακολουθείτε το παιχνίδι?  Συνάντηση με φίλες για ένα ποτήρι pinot noir?

Η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού της επιλογής σας είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για να χαλαρώσετε. Αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Πρόσφατη  μελέτη εξέτασε παγκόσμια δεδομένα από εκατοντάδες προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσε ότι για όλες τις ηλικίες, το αλκοόλ συσχετίστηκε με 2,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ , οι μολυσματικές ασθένειες, ο εκ προθέσεως τραυματισμός, τα τροχαία ατυχήματα και ο τυχαίος τραυματισμός ήταν μερικές από τις κύριες αιτίες θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Kάνει καλό στην καρδιά το αλκοόλ;

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι λίγο αλκοόλ, ιδιαίτερα το κρασί, μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά τους. Αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έδειξαν κανένα όφελος για την υγεία από την κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ.

Αυτές οι πληροφορίες, μαζί με  προηγούμενες έρευνες  που έδειξαν ότι περισσότεροι νέοι πεθαίνουν από ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ , δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στους νεαρούς ενήλικες είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Η ζημιά μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου

Και όπως κάθε πρόβλημα κατάχρησης ουσιών, η βλάβη στο σώμα από το αλκοόλ αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Είναι ένα σωρευτικό αποτέλεσμα, λένε οι ειδικοί.   Εάν πίνετε σε τακτική βάση, με τα χρόνια θα είναι σωρευτικά και θα καταλήξετε με πρόβλημα αργότερα. 

Οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή εμπεριέχει κινδύνους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις για την υγεία μας.