Αλλαγές στις καθημερινές εργασίες που μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου (μελέτη)  

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal ανέφερε ότι η αύξηση της δυσκολίας σε καθημερινές εργασίες, όπως το περπάτημα και το μαγείρεμα σε άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να εμφανιστούν 10 χρόνια πριν από το θάνατο και ότι καθημερινές εργασίες όπως το περπάτημα, τα ψώνια και το ντύσιμο θα μπορούσαν να λειτουργούν ως κόκκινες σημαίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal , οι ειδικοί  ανέφεραν ότι η μείωση των φυσικών κινητικών λειτουργιών άνω των 65 ετών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αναφέρουν ότι οι δυσκολίες με κινήσεις όπως το να σηκωθείτε από την καρέκλα, η ταχύτητα περπατήματος ή η μειωμένη δύναμη στην λαβή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση, οδηγώντας σε «ευκαιρίες πρόληψης και στοχευμένες παρεμβάσεις».

Τα ευρήματα βασίζονται σε μελέτη περισσότερων από 6.000 συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 33 και 55 ετών, που διεξήχθη μεταξύ 1985 και 1988.  Μεταξύ του 2007 και του 2016, οι ίδιοι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε φυσικές αξιολογήσεις έως και τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων της ταχύτητας περπατήματος, του χρόνου που χρειάζεται για να σηκωθεί από την καρέκλα, της δύναμης της λαβής και εργασιών όπως το ντύσιμο, η χρήση της τουαλέτας, το μαγείρεμα και τα ψώνια. Οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία καταγράφηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Διαπιστώθηκε τελικά ότι η μείωση του επιπέδου των φυσικών κινητικών λειτουργιών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πεθάνει κατέγραψαν πιο αργούς χρόνους να σηκώνονται από μια καρέκλα έως και 10 χρόνια πριν από το θάνατο, από αυτούς που είχαν επιβιώσει και αντιμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατο – με τις δυσκολίες να αυξάνονται απότομα την περίοδο ακριβώς πριν από το θάνατο.

Αφού έλαβαν υπόψη άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χειρότερη κινητική λειτουργία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 22% για την ταχύτητα περπατήματος,15% για τη δύναμη λαβής  και 14% για σήκωμα/κάθισμα στην καρέκλα, ενώ δυσκολίες με οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής συνδέονταν με 30% αυξημένο κίνδυνο.

 

 

 

 

 

Πηγή: Mirror

 

 

 

 

 

 

κίνδυνος θανάτουπρόληψη υγείας