Αλλαγή στο ΕΣΥ: Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία προτίθεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου. Όπως έχει τονίσει και στην προεκλογική περίοδο, οι αλλαγές στα νοσοκομεία θα είναι από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει με σκοπό να διασφαλίσει υπηρεσίες υγείας δωρεάν για τους πολίτες.  Στόχος είναι να γίνουν τέτοιες αλλαγές στο ΕΣΥ που να επιφέρουν καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση για όλους τους ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος χάρτης της υγείας θα κινήσει να υλοποιείται από το φθινόπωρο. Με τεχνοκρατικά κριτήρια θα επιλεεγούν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστεί ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες αλλά και να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις με τα ράντζα που ταλαιπωρούν τους πολίτες αλλά και το σύστημα της υγείας.

Το νέο σχέδιο, περιλαμβάνει τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με αρχή να γίνται πιλοτικά, με νοσοκομεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  Επιπλέον, αναμένονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων αλλα και αλλαγές χρήσης  σε αρκετές δομές Υγείας.  Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για τις συγχωνεύσεις ειδικά των κλινικών, είναι μεταξύ άλλων:

  • Οι υπηρεσίες  που παρέχονται και ο αριθμός των εργαζομένων για αυτές
  • Συγχώνευση κλινικών με το ίδιο αντικείμενο αν βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο.
  • Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται σε κάθε νοσοκομείο.
  • Η πληρότητα που έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια μορφή.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει στα χέρια της η Νέα Δημοκρατία, οι αλλαγές στο ΕΣΥ θα ξεκινήσουν άμεσα, αφού πρώτα ενημερωθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα προκύψει μετά τις κάλπες του Ιουνίου