Αλλάζει για το 2020 η ΚΥΑ για τους συμψηφισμούς επενδύσεων με clawback

Αλλαγές ώστε να τεθούν επιπλέον παράμετροι στις επιλέξιμες επενδύσεις οι οποίες θα μπορούν να συμψηφιστούν με το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών για το 2020, εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο για την Υγεία. Στόχος είναι να προσδιοριστούν οι επενδύσεις εκείνες οι οποίες διαθέτουν σημαντικούς πολλαπλασιαστές για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Όπως ανέφερε, στο μέτρο που αφορά το υπουργείο ανάπτυξης το οποίο δεν έχει την κύρια αρμοδιότητα για το claeback, νομοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία επιστρέφει για το 2019 να μειώσει από το συνολικό clawback 50 εκατ. ευρώ. Δέσμευση είναι για το 2020 και το 2021 η μείωση να φτάσει σε ετήσια βάση τα 100 εκατ. ευρώ. Τόνισε δε ότι ο πρωθυπουργός έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον γι’ αυτό το πρόγραμμα και σύντομα θα υπάρξει πρόσκληση στους επίσημους φορείς του φαρμάκου για να επισκεφτούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και να ολοκληρωθεί η συμφωνία του «επενδυτικού clawback» ώστε να πάρει ένα πιο επίσημο χαρακτήρα.

Η έκδοση της ΚΥΑ των υπουργών Κικίλια, Γεωργιάδη και Σκυλακάκη εκδόθηκε τον Ιανουάριο και αφορά στην περίοδο του β εξαμήνου του 2019 αλλά για δαπάνες που είχαν ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου.

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Η εικόνα που έχουμε από ένα πρώτο έλεγχο του έργου που γίνεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δείχνει ότι τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 θα απορροφηθούν στο σύνολό τους. Από κει και πέρα, σας καλώ από τώρα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση σύντομα για τη σύνταξη της ΚΥΑ για το 2020 καθώς για το 2019 επιλέξαμε το μοντέλο να είναι πιο εύκολη η κατανομή μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων. Ο σκοπός είναι για το 2020 τα 100 εκατομμύρια ευρώ να έχουν μία κατεύθυνση προς τις επενδύσεις που είναι εντάσεως εργασίας, έρευνας και τεχνολογίας και που έχουν πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη της χώρας, παρά μια απλή δαπάνη η οποία μπορεί να μην έχει την ίδια οικονομική επίδραση. Θα είναι μια πιο σύνθετη απόφαση και χρειάζεται περισσότερη δουλειά και περισσότερο χρόνο και γι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίς και να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερες εταιρείες να επωφεληθούν από το μέτρο».

Επίσης σημείωσε ότι «Θεσπίσαμε ένα μέτρο λίαν αναπτυξιακό που βεβαίως δεν ήρθε να λύσει το μεγάλο πρόβλημα της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα σήμερα που είναι το clawback. Όταν σχεδιάζαμε το clawback θεωρούσαμε ότι θα κράταγε 3-4 χρόνια το πολύ, όσο δηλαδή πιστεύαμε ότι θα χρειαζόμασταν για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις όπως τα κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα και τους άλλους μηχανισμούς ελέγχου της υπερβολικής συνταγογράφησης που θα κλείδωνε τη φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μη χρειάζεται το clawback. Δεν είναι δίκαιο. Είχαμε θέσει ένα όριο 240 εκατ. ευρώ μόνο».

clawbackεπενδύσειςΆδωνις Γεωργιάδης