Εν αναμονή νέων εμβολίων που θα προσφέρουν προστασία έναντι επικείμενων νέων στελεχών κορονοϊού και με δεδομένο το γεγονός ότι ο εμβολιασμός με 3 δόσεις από τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρει σημαντικά υψηλή ασφάλεια, για σοβαρή νόσηση και θάνατο, το 2022 η στρατηγική εμβολιασμού θα είναι εντελώς διαφορετική.
Τα εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί, προσφέρουν ικανοποιητική αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της covid που προκαλεί ο κορονοϊού, ακόμη και από την Μετάλλαξη Όμικρον, με τη χορήγηση 3 δόσεων και άρα οι ανάγκες για τη χώρα περιορίζονται σε όσους δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση και σε μια μειοψηφία που δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές για τους εμβολιασμούς κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους
Τα λεγόμενα τους προδιαγράφουν το πλαίσιο της αλλαγής πορείας της Επιχείρησης Ελευθερία. Ειδικότερα:
1. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο γενικευμένης χορήγησης 4ης δόσης στον πληθυσμό. Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου “Σκεπτικοί είναι οι επιστήμονες, διεθνώς, για τη συζήτηση και την ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης. Όμως, ο κ. Cavalieri, ο πρώην Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του ΕΜΑ, υποστηρίζει ότι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν αποτελούν οπωσδήποτε μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη στρατηγική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή της ανάδυσης νέων στελεχών”.
2. Αναμένεται η ανάπτυξη νέων εμβολίων. Η καθηγήτρια σημείωσε επίσης ότι “Το μεγάλο στοίχημα είναι να παρασκευαστεί ένα νέο ή πολλά νέα εμβόλια που θα σταματούν, όπως έχουμε πει κατ΄ επανάληψη, τη μετάδοση του ιού και να έχουν μια ευρεία και μακρά προστασία. Η ανοσοποίηση με φυσική λοίμωξη ή με εμβολιασμό, μάλιστα με την κυκλοφορία της Όμικρον, θα φτάσει σε υψηλά ποσοστά. Όμως, όσο τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για την απομάκρυνση της επιδημίας”.
Άρα τα υπάρχοντα εμβόλια πρωτίστως πρέπει να κατευθυνθούν σε χώρες όπου οι πληθυσμοί παραμένουν ανεμβολίαστοι επιτρέποντας έτσι στο κορονοϊό να αναπτύσσουν νέες μεταλλάξεις.
3. Μικρό πλέον το ποσοστό των ανεμβολίαστων Ελλήνων. Είναι γεγονός ότι η χώρα μετά από πολλές πιέσεις αλλά και την επιβολή της υποχρεωτικότητας, κατάφερε να εμβολιάσει την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους : ” Ξεπεράσαμε τα 19.400.000 εμβολιασμούς, περισσότερα από 7.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,8% του γενικού πληθυσμού και 83,7% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού“.
4. Μικρό επίσης το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν λάβει την 3η δόση. Σύμφωνα επίσης με το Γενικό Γραμματέα “Όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων, και ακόμη 200.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 3,4% επί των δικαιούχων, συνολικά, δηλαδή, αναμνηστική δόση ραντεβού και εμβολιασμών είναι στο 87,2%“.
Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες για τα υπάρχοντα mRNA εμβόλια που κυκλοφορούν είναι μικρές. Από κει και πέρα αναμένουμε τις εγκρίσεις νέων εμβολίων προκειμένου να αναμορφωθεί και η στρατηγική εμβολιασμών. Επίσης αν ο ιός δεν εμφανίζει μια νέα “επιθετική” μετάλλαξη θα κινηθούμε όπως και με τη γρίπη όπου ο εμβολιασμός θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες.