Άμεση απαγόρευση καπνίσματος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες

Η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια, όπως η Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες , άμεσα, αποφασίσθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση είχε ως στόχο τη μάχη για την βελτίωση της Υγείας των πολιτών μέσω της μείωσης του καπνίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα Δημόσια Κτίρια. Δηλαδή την Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος την οποία ο Πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα.

Στην αποφασιστική τοποθέτηση της Κυβέρνησης υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων κατά του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν έρευνες που δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι ώριμη να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με αυτές, οι Έλληνες θέτουν τη μείωση του καπνίσματος ως εθνικό στόχο σε ποσοστό 88,1% και το 83,8% χαρακτηρίζουν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου.

Επίσης, το 76,1% των Ελλήνων δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Το 93%, επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία για την εφαρμογή του νόμου και ένα 85,2% στις δημοτικές αρχές.

Κυριάκος Μητσοτάκηςαπαγόρευση καπνίσματος