Αναδρομικό rebate 4% στη φαρμακοβιομηχανία για τα έτη 2006-2008 με τροπολογία

 

Επαναφορά του rebate 4% για τα έτη 2006-2008 προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών Ανδρέας Ξανθός και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η ρύθμιση προβλέπει απόδοση rebate 4% επί της φαρμακευτικής δαπάνης που κατέβαλαν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και ο ΟΠΑΔ για τα έτη 2006-2008, για την προμήθεια φαρμάκων.

Η διαδικασία παρακράτησης και απόδοσης και οι προϋποθέσεις επιστροφής θα καθοριστούν με απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών η οποία θα λαμβάνει υπόψιν τα παρακάτω:

– τη λιανική τιμή του φαρμάκου τα συγκεκριμένα έτη,
– το σύνολο των πωλήσεων όλων των συσκευασιών, περιεκτικοτήτων και μορφών του κάθε σκευάσματος κατ΄ έτος ανά φαρμακευτική,
– την τιμή αναφοράς και αποζημίωσης,
– τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν και
-τη συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Ο καταλογισμός του ποσού θα γίνει από τον ΕΟΠΥΥ και είτε θα αποδοθεί απευθείας από την κάθε εταιρία, είτε μέσω συμψηφισμού με οφειλές του ΕΟΠΥΥ για προμήθειες νέων φαρμάκων.

Η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αντίστοιχη ρύθμιση για τα συγκεκριμένα έτη, είχε προσβληθεί από τις φαρμακευτικές και είχε καταπέσει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (έστω και για τυπικούς λόγους), με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να μην αναγνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει σχετική οφειλή.

Συγκεκριμένα, πάγια θέση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για το θέμα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ολύμπιος Παπαδημητρίου είναι πως “ότι οφειλόταν έχει πληρωθεί και ότι δεν έχει πληρωθεί έχει καταπέσει”. Επιπλέον, έχουν μεσολαβήσει σειρά νομοθετημάτων από τότε, που έχουν καταργήσει τις σχετικές διατάξεις, αντικαθιστώντας τες με νεώτερες ρυθμίσεις περί υποχρεωτικών επιστροφών.

rebateΣτΕτροπολογία