Αναιτιολόγητη η αναστολή ρύθμισης των ιατρικών συνεδρίων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναιτιολόγητη χαρακτηρίζουν την απόφαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να αναστείλει την εφαρμογή της εγκυκλίου με την οποία ρυθμιζόταν το πλαίσιο της ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Παύλος Πολάκης, Μερόπη Τζούφη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Νίκος Ηγουμενίδης, Σάκης Παπαδόπουλος, Φρόσω Καρασαρλίδου και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επισημαίνουν ότι η σχετική εγκύκλιος ρύθμιζε τις πολλαπλές στρεβλώσεις και τα προβλήματα που υπήρχαν στο συγκεκριμένο τομέα (αδιαφανής διαχείριση κονδυλίων, προκλητή ζήτηση και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων, καταστρατήγηση των κανόνων της τεκμηριωμένης ιατρικής κλπ).

Οι βουλευτές διερωτώνται ποιοι λόγοι επέβαλαν την αναστολή εφαρμογής της ή ποια συμφέροντα την υπαγόρευσαν. Και πρόσθεσαν ότι το πρόσχημα ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν ισχύει, καθώς η ρύθμιση που εισηγήθηκε το ΚΕΣΥ ήταν αντικείμενο 2ετούς διαβούλευσης με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και των προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού – υλικών. Είχε, δε, όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την επάρκεια και την ποιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών της χώρας μας και, κυρίως, έβαζε για πρώτη φορά διαφανείς κανόνες και περιορισμούς σε ένα πεδίο προκλητικά ασύδοτο και μοναδικό διεθνώς (1300 Ιατρικές Εταιρείες χωρίς πιστοποίηση, 900 ιατρικά συνέδρια το χρόνο χωρίς κριτήρια και εχέγγυα αξιοπιστίας). Και, το κυριότερο, κινούνταν απολύτως στην κατεύθυνση της εφαρμογής του ν.4600/2019 που μετέφερε την αρμοδιότητα έγκρισης των Ιατρικών Συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ και προτάσσει την πιστοποίηση της επιστημονικής εγκυρότητας και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση τους.

Πρόσθεσαν ότι ένα πρώτο βήμα διαφάνειας που είχε υλοποιηθεί εδώ και καιρό ήταν η απόφαση του ΕΟΦ για δημοσιοποίηση της οικονομικής συνεργασίας των φαρμακευτικών εταιρειών με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες και τους γιατρούς, με την υποχρέωση ανάρτησης όλων των σχετικών στοιχείων στο site του ΕΟΦ και κάθε φαρμακευτικής εταιρείας.

Κατά την άποψη των 9 βουλευτών, “το πολιτικό «σήμα» από την ανάκληση της σχετικής Εγκυκλίου για τα Ιατρικά Συνέδρια είναι σαφές: «Μην ανησυχείτε. Τίποτα δεν θα αλλάξει στο ευαίσθητο τοπίο της Υγείας και του Φαρμάκου. Καμιά μεταρρύθμιση, καμιά εξυγίανση, κανένας έλεγχος, καμιά παρέμβαση ηθικοποίησης σε ένα χώρο διαχρονικής σπατάλης, επιρροής συμφερόντων και διαφθοράς. Η νέα κυβέρνηση των «αρίστων» φροντίζει για την αδιατάρακτη λειτουργία ενός ανυπόληπτου συστήματος που αφήνει την «αγορά» να ρυθμίσει, χωρίς παρέμβαση της Πολιτείας, την εκπαίδευση των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας της χώρας μας»”.

Οι βουλευτές θέτουν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι της εσπευσμένης ανάκλησης της Εγκυκλίου ;
2. Σκοπεύει να επανεξετάσει το περιεχόμενο της εγκυκλίου που ανακλήθηκε και να εισηγηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων και ρυθμίσεων ή στόχος είναι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος σε σχέση με τα Ιατρικά Συνέδρια ;
3. Προτίθεται να προχωρήσει, όπως έχει διατυπωθεί ρητά στις προγραμματικές επεξεργασίες της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, σε κατάργηση του ΚΕΣΥ ως θεσμοθετημένου επιστημονικού οργάνου που εισηγείται τεκμηριωμένα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Συστήματος Υγείας.

ιατρικά συνέδριαΣΥΡΙΖΑ