Αναμένεται νέα απόφαση για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών

Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου να άρει τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων τις οποίες πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια περίοδο που σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, όμως σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει σύντομα νέα η οποία θα απαγορεύει τις εξαγωγές  για πολλά σκευάσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση της απαγόρευσης αφορούσε το σύνολο των σκευασμάτων για τα οποία δεν επιτρέπονταν οι εξαγωγές. Ο  δε κατάλογος των φαρμάκων τα οποία οι φαρμακαποθήκες ακόμη κι αν έχουν κάποιο πλεόνασμα, δεν πρέπει να τα στέλνουν στο εξωτερικό, δεν ήταν μικρός και μάλιστα περιλαμβάνει και εμβόλια.

Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ για την άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, ο ΕΟΦ επανήλθε με άλλη μία ανακοίνωση σημειώνοντας ότι “Διευκρινίζεται ότι η υπ. αριθμ. απόφαση ΕΟΦ : 3902/19.1.22 περί πλήρους άρσης απαγόρευσης εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ για τα οποία παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εξαγωγής και ενδοκοινοτικής διακίνησης”.

Επίσης υπήρξε και άλλη μία ακόμη ανακοίνωση στην οποία σημειώνονταν ότι:

“Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. απόφασης ΕΟΦ : 3902/19.1.22 περί άρσης της απαγόρευσης εξαγωγών, εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερομένων στο γεγονός ότι τα παρακάτω αναφερόμενα προϊόντα παρουσιάζουν πρόσκαιρη μειωμένη διάθεση από τους ΚΑΚ οφειλόμενη σε αντικειμενικούς παράγοντες, με εξαίρεση το ZOLADEX (αντικαρκινικό) για το οποίο υπάρχουν αναφορές ελλείψεων ενώ παράλληλα παρουσιάζει υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα. Eπιπλέον το SANDIMUN NEORAL (μεταμόσχευση – πρόληψη της απόρριψης μoσχεύματoς) το οποίο μέχρι χθες περιλαμβανόταν στην απαγόρευση, παρουσιάζει ήδη από σήμερα εξαγωγική δραστηριότητα, τη στιγμή που έχει έλλειψη αντίστοιχο προϊόν IMUNOFAR με ίδια δραστική με κίνδυνο σοβαρή έλλειψη της αγοράς.

Η αναγκαιότητα επάρκειας της αγοράς παραμένει αυξημένη λόγω της πανδημίας COVID-19″.

Η ανακοίνωση του ΦΣΑ

Να αναφέρουμε δε ότι υπήρχε και ανακοίνωση σχετικά με το θέμα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής σύμφωνα με την οποία:

“Στις 19/1/2022 ο ΕΟΦ εξέδωσε απόφαση Περί Άρσης κάθε απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων. Μια ενέργεια πρωτοφανής η οποία δε λαμβάνει υπόψιν της κυρίως τους Έλληνες ασθενείς, που δεν μπορούν να έχουν τα απαραίτητα τους φάρμακα εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και δευτερευόντως τους Έλληνες φαρμακοποιούς που εν μέσω rapid test, διανομή self test κτλ. δίνουν καθημερινά μάχη στην κυριολεξία για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν φάρμακα για τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα για την εξομάλυνση της αγοράς των φαρμάκων, διότι η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού”.

Η πρώτη απόφαση του ΕΟΦ έφτασε ακόμη και στη Βουλή με το ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει σχετική ερώτηση.

Προφανώς μετά και τις παραπάνω αντιδράσεις υπήρξε αναδίπλωση από τον ΕΟΦ, ενώ αναμένεται νέα απόφαση σχετικά με τα σκευάσματα για τα οποία θα υπάρχει εκ νέου απαγόρευση εξαγωγής από τις φαρμακαποθήκες.

ΕΟΦπαράλληλες εξαγωγέςκορονοϊός