Ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας: Τα επόμενα βήματα για το νέο ΕΣΥ

Ο ανασχεδιασμός του δημόσιου υγειονομικού χάρτη είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση στον τομέα της Υγείας και μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας την επόμενη χρονιά. Αποτελεί τμήμα του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, ενός χρηματοδοτικού προγράμματος με πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει επενδύσεις έως το 2026.

Τα πρώτα βήματα προς τον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει, με την άυλη συνταγογράφηση, τη θέσπιση του Προσωπικού Γιατρού, το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων “Σπύρος Δοξιάδης” που ήδη εφαρμόζεται με τις δωρεάν μαστογραφίες και επεκτείνεται με εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, προχωρά η διαμόρφωση ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή, προσλαμβάνονται 6000 επαγγελματίες υγείας, ενώ στις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί είναι και εκείνη για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Ακης Σκέτσος, τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση θα εστιάσει όσον αφορά στο νέο ΕΣΥ: Στην ανακαίνιση 157 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, στον νέο χάρτη δευτεροβάθμιας υγείας με δημιουργία εξειδικευμένων νοσοκομείων και με ανασύνταξη υπηρεσιών και συστημάτων διοίκησης, στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας συλλογής, ανάλυσης και ερμηνείας δεδομένων για την επιδημιολογική επιτήρηση, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, στην εισαγωγή νέων ειδικοτήτων στην ΠΦΥ, στη σύσταση και πλήρη λειτουργία συνολικά 110 μονάδων ψυχικής υγείας, στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων, στην ανάπτυξη 315 νέων σταθμών τηλεϊατρικής και 3500 νέων σημείων κατ’ οίκον φροντίδας.

Οραμά μας είναι η επίτευξη όχι μόνο υψηλού προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων, αλλά η αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού με καλή ποιότητα ζωής ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία”, επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος. Εξήγησε δε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επενδύσεις στη δημόσια υγεία, στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην υιοθέτηση ενιαίων πρωτοκόλλων διοίκησης συστημάτων υγείας και χρόνιων παθήσεων, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού, σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και στην ορθή αξιοποίηση των πόρων.

Νέος χάρτης υγείας χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα στο ίδιο Συνέδριο εξήγγειλε τη διαμόρφωση του νέου χάρτη Υγείας τονίζοντας ότι καμία δομή δεν κλείνει. “Αντιθέτως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αναβαθμιστούν και η κάθε μία θα έχει τον χαρακτήρα σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών”.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε την καλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη στήριξη βάσει των DRG’S που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κρήτη. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε συνολικά στην φαρμακευτική πολιτική και τις παρεμβάσεις με τις οποίες εξοικονομήθηκαν 350 εκ. από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να “φύγει” κανένα φάρμακο. Παράλληλα, εξήγγειλε την αύξηση του προϋπολογισμού του φαρμάκου ο οποίος θα γίνεται με ένα λελογισμένο τρόπο ώστε τις καινοτόμες θεραπείες να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις χρειάζονται.

Ολες αυτές οι παρεμβάσεις είναι ένα ολιστικό πλαίσιο για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, σημείωσε.

Υπουργείο Υγείαςχάρτης υγείαςνέο ΕΣΥ