Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις των κλινικο-εργαστηριακών ιατρείων

Ασυμφωνία μέσα στη ..συμφωνία τους για τη διενέργεια της προγραμματισμένης απεργίας για το ερχόμενο τριήμερο, διαπιστώνεται στον κλάδο των κλινικο-εργαστηριακών ιατρείων τα οποία τελικά δεν θα βάλουν «λουκέτο» το διάστημα αυτό όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο σύλλογος προσπάθησε να φέρει στο ίδιο τραπέζι στα γραφεία του Π.Ι.Σ. όλες τις ενώσεις που εκπροσωπούν μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, για το συντονισμό των ενεργειών τους αναφορικά με την εξαγγελθείσα προειδοποιητική αναστολή των εργασιών τους (κλείδωμα των μονάδων τους) στις 21-23/11/2019, λόγω της συνεχιζόμενης επιβολής του claw back.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η συγκέντρωση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας της εξαγγελθείσας αναστολής εργασιών των μονάδων, «διότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσαν να παραβρεθούν είτε για πραγματικούς, είτε για προσχηματικούς λόγους, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί τουλάχιστον για την ώρα η αναστολή των εργασιών μας στη συγκεκριμένη ημερομηνία».

Ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. αναφέρει ότι «το ληστρικό μέτρο του «αρπάζω πίσω», όπως είναι η ακριβής μετάφραση του claw back στη γλώσσα μας, είναι πρόβλημα αποκλειστικά των Διαγνωστικών Κέντρων, Εργαστηρίων και λιγότερο των Κλινικο-εργαστηριακών ιατρείων και οι ενώσεις αυτών των μονάδων είναι οι μόνες που θα αποφασίσουν πως πρέπει να το αντιμετωπίσουν, ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα και φυσικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο όλου του ιατρικού κόσμου, όχι μόνο οφείλουν να συμπαρασταθούν στις ενώσεις και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των διαγνωστικών μονάδων».

Η εξήγηση της μη υλοποίησης της απεργίας δίνεται σε ένα βαθμό από την ανακοίνωσης της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΥΝδεσμοςΕΡΓΑΣτηριακώνΙΑτρών) οι οποίοι αναφέρουν ότι λίγες μόνο μέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής εργασιών των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων , την οποία είχαν συμφωνήσει ο ΠΙΣ με τη Συντονιστική Επιτροπή , οι εργαστηριακοί ιατροί όλης της Ελλάδας δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση επί του θέματος, ενώ τα δημοσιεύματα και οι φήμες περί αναστολής της κινητοποίησης οργιάζουν. «Είναι προφανές ότι οι συντονιστές της κινητοποίησης τα βρήκαν μεταξύ τους ,πήραν τις αποφάσεις τους αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν το ιατρικό σώμα. Η στάση αυτή τα λέει όλα».

Οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «θεωρούμε απαράδεκτο αυτό το παιχνίδι με τις απεργίες που εξαγγέλλονται και δεν υλοποιούνται ποτέ ή διαρκούν το πολύ τρεις μέρες. Το claw back εξακολουθεί να μας φορτώνει χρέη κι εμείς περιμένουμε μια επιτροπή να βγάλει συμπεράσματα και να κάνει προτάσεις. Μετά από 7 χρόνια εφαρμογής του μέτρου ακόμη συμπεράσματα και προτάσεις. Να μην ξεχνάμε την επιτροπή διαπραγμάτευσης που συστήθηκε πριν χρόνια και στην ουσία δεν παρουσίασε ποτέ έργο. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους “εκπροσώπους” μας , αυτούς που προφανώς αποφάσισαν για άλλη μια φορά αναστολή των κινητοποιήσεων , ότι δεν μπορούν να θυσιάζουν χιλιάδες εργαστηριακούς γιατρούς στο βωμό κομματικών ή άλλων φιλοδοξιών και συμφερόντων .Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει τόσα χρόνια με τους ίδιους πρωταγωνιστές».

γιατροίαπεργίαΔιαγνωστικά Κέντρα