Άνοια: Ένας τραυματισμός στο κεφάλι φθάνει για να την προκαλέσει

Ένα χτύπημα στο κεφάλι, ακόμη και φαινομενικά αθώο, μπορεί να έχει μελλοντικά σοβαρότατες επιπτώσεις. Μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση άνοιας, προειδοποιούν ερευνητές.

Ειδικά τα χτυπήματα κατά τη διάρκεια της άθλησης – “ψωμοτύρι” σε κάποια σπορ με μπάλες, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το ράγκμπι, αλλά και σε αθλήματα όπως το μποξ.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν 21 ασθενείς, που είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, τουλάχιστον πριν από 18 χρόνια και τους σύγκρινε με 11 άτομα, που δεν είχαν υποστεί ανάλογο χτύπημα στο κεφάλι.

Για πρώτη φορά, οι σαρώσεις εγκεφάλου βρήκαν Τ-πρωτεΐνες, που σχετίζονται με άνοια, στον εγκέφαλο ασθενών, που υπέφεραν από έναν τραυματισμό στο κεφάλι.

Οι επιστήμονες έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός από χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλισμό και σε άνοια αργότερα, με μεγαλύτερη συσχέτιση με έναν τύπο εγκεφαλικής βλάβης, που ονομάζεται χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια CTE).

Αλλά είναι η πρώτη φορά που είδαν την πρωτεΐνη-κλειδί σε ζώντες ασθενείς, που έχουν υποστεί έναν μόνο σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Nikos Gorgoraptis είπε: “Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι οι τραυματισμοί στο κεφάλι αφήνουν μόνιμη κληρονομιά στον εγκέφαλο και μπορούν να συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές δεκαετίες μετά τον αρχικό τραυματισμό.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, η πλειοψηφία των ερευνών έχει επικεντρωθεί στους ανθρώπους, που έχουν υποστεί πολλούς τραυματισμούς στο κεφάλι, όπως οι μποξέρ και οι Αμερικανοί ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει τις πρωτεΐνες της άνοιας σε ασθενείς, που έχουν υποστεί έναν και μοναδικό τραυματισμό στο κεφάλι”.

άνοιαχτύπημα στο κεφάλι