Άνοια – Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο, με βάση τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ

Η άνοια “θερίζει” σε όλον τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για πρώτη φορά εξέδωσε οδηγίες για την πρόληψη και για την διαχείριση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Η λίστα των οδηγιών δεν συμπεριλαμβάνει εκπλήξεις, καθώς ο 11λογος κάνει – μεταξύ άλλων – αναφορά στο κάπνισμα, στο αλκοόλ και στην διατροφή.

Η άνοια επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους, με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέα περιστατικά τον χρόνο – αριθμοί που αναμένεται να έχουν τριπλασιαστεί ως το 2050. Η νόσος γίνεται όλο και πιο κοινή, σύμφωνα με το BBC και με το πρακτορείο Reuters.

Το, δε, κόστος της φροντίδας των ανοϊκών ασθενών αναμένεται να φθάσει τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ, Ren Minghui, στην έκθεσή του.

Η προχωρημένη ηλικία είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άνοια είναι φυσική ή αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης.

Οι γενετικές προδιαγραφές παίζουν, επίσης, ρόλο, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι αστάθμητοι παράγοντες. Το ένα τρίτο των περιστατικών, πάντως, θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν γίνονταν κάποιες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, όπως πρόσφατα πρότειναν ειδικοί επί του θέματος.

Τι συστήνουν οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ

1) Ασκηθείτε: Οι ενήλικες αλλά και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά φυσική άσκηση μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από οργανωμένη άσκηση, όπως η ποδηλασία, μέχρι και καθημερινές δραστηριότητες του νοικοκυριού.

2) Κόψτε το κάπνισμα. Είναι κακό όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό.

3) Τρώτε ποιοτικά. Μία υγιεινή Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και σε φρούτα, είναι ευεργετική.

4) Μην ασχολείστε με βιταμίνες. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας.

5) Αποφεύγετε την βαριά χρήση αλκοόλ. Αν και κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μία ήπια κατανάλωση μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει από την άνοια, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια υπόθεση.

6) Εκπαιδεύστε το μυαλό σας. Μελέτες δείχνουν ότι ασκήσεις, όπως το σταυρόλεξο, είναι επωφελείς.

7) Να είστε κοινωνικοί. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κοινωνική συμπεριφορά σταματά ή επιβραδύνει την άνοια, το να συναναστρέφεστε τους φίλους σας συνδέεται με καλή υγεία και με ευημερία.

8) Προσέξτε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ άνοιας και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

10) Λαμβάνετε θεραπεία, εάν έχετε διαβήτη. Τα καλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών, που σχετίζονται με τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

11) Προσέξτε την υψηλή χοληστερόλη. Είναι ένας παράγοντας υψηλού ρίσκου, παρότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι θεραπείες περιορισμού της χοληστερόλης (στατίνες) αντιστρέφουν τον κίνδυνο.

“Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, η προληπτική αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου μπορεί να καθυστερήσει ή να επιβραδύνει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της νόσου”, έγραψε ο Ren Minghui.

“Δεδομένου ότι πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για την άνοια είναι κοινοί με εκείνους των μη μεταδοτικών ασθενειών, οι βασικές συστάσεις μπορούν να ενσωματωθούν αποτελεσματικά σε προγράμματα για την διακοπή του καπνίσματος, για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και για τη διατροφή”.

 

άνοια