Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Απόφαση-σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Με μια απόφαση-σταθμό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι νόμιμος, δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να είναι και αναγκαίος στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η απόφαση του ΕΔΑΔ ανοίγει τον δρόμο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κατά του κορονοϊού και ήρθε έπειτα από προσφυγή Τσέχων γονέων οι οποίοι ρωτούσαν αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών.

H συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά στην πανδημία, καθώς οι γονείς προσέφυγαν, αντιδρώντας στη νομοθεσία της χώρας τους, που υποχρεώνει τα παιδιά να είναι εμβολιασμένα για να γίνονται δεκτά στο σχολείο. Ωστόσο  μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, με ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να έχει συνέπειες και στον εμβολιασμό για την Covid-19, ειδικά όσον αφορά όσους αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι «αυτά τα μέτρα μπορούν να θεωρηθούν “αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία”».

Σύμφωνα με τον Νικολά Ερβιέ, νομικό ειδικευμένο στο ΕΔΑΔ, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η απόφαση «ενισχύει την πιθανότητα ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 να γίνει υποχρεωτικός υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας».

“Η υποχρεωτικότητα εξασφαλίζει τα συμφέροντα των παιδιών”

Η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρει ότι η υποχρεωτικότητά του είναι σύμφωνη με την προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των παιδιών.

«Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά προστατεύονται έναντι σοβαρών ασθενειών, μέσω του εμβολιασμού επιτυγχάνοντας την ανοσία της αγέλης», συνεπώς, η απόφαση της τσέχικης κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Τσεχία, τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται έναντι ασθενειών όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά.

Την ώρα που πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία, οδηγώντας πολλούς πολίτες να αρνούνται να εμβολιαστούν, είτε λόγω παραπληροφόρησης είτε επειδή πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για προωθήσουν τις εμβολιαστικές εκστρατείες τους κατά του κορονοϊού.

Ευρώπηπανδημίαεμβολιασμός κατά του κορονοϊού