Ανοσμία: τι σημαίνει η απώλεια της όσφρησης;

Η όσφρηση είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση για τον άνθρωπο. Ακόμα και αναμνήσεις μπορούν να ξυπνήσουν από ένα άρωμα που μυρίζει κάποιος. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν ανακαλούμε στιγμές στο μυαλό μας με αφορμή κάτι που μυρίσαμε ή έχοντας στη θύμησή μας ένα συγκεκριμένο άρωμα. Η ανοσμία είναι μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου. Σκεφτείτε, ότι ξυπνάτε ένα πρωί και δεν μπορείτε να μυρίσετε τίποτα. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, η ανοσμία ή η απώλεια της όσφρησης, είναι γνωστή και ως βασικό σύμπτωμα του Κορονοϊού. Γιατί συμβαίνει και τι σημαίνει για τον οργανισμό; 
 
-Τι είναι η ανοσμία; 
 
Η ανοσμία είναι η ολοκληρωτική απώλεια της όσφρησης. Το άτομο που παθαίνει ανοσμία δεν μπορεί να μυρίσει τίποτα απολύτως. Υπάρχει, ωστόσο, και η μερική απώλεια της όσφρησης που ονομάζεται υποσμία, κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να μυρίσει συγκεκριμένα πράγματα. Σύμφωνα με μελέτες, το 1/4 των ανδρών κοντά στην ηλικία των 60 είναι πιθανό να αναπτύξει μια τέτοια διαταραχή όσφρησης, καθώς και το 11% των γυναικών της ίδιας ηλικίας. 
 
Η ανοσμία είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση αφού χωρίς όσφρηση το άτομο παύει να απολαμβάνει πια ακόμη και το φαγητό του ή ένα ρόφημα. Το φαγητό για το άτομο με ανοσμία, δεν έχει πια την ίδια γεύση. Παράλληλα, η ανοσμία είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη αφού το άτομο αδυνατεί να μυρίσει οσμές όπως ο καπνός και κάπως έτσι δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι κάπου κοντά του έχει εκδηλωθεί φωτιά. 
-Τι μπορεί να προκαλέσει ανοσμία;
 
Η εκ γενετής ανοσμία είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο πιο πιθανός λόγος εμφάνισης ανοσμίας είναι κάποιο τραύμα στο κεφάλι. Το ίδιο ένοχοι όμως είναι και κάποιοι ιοί, όπως για παράδειγμα ο Covid-19, στην περίπτωση του οποίου οι ασθενείς που εμφάνισαν ανοσμία ως ενα από τα πρώτα συμπτώματα, έκαναν πολλούς πολλούς μήνες να ξαναβρουν την όσφρησή τους. Άλλοι λόγοι εμφάνισης της ανοσμίας είναι: η νόσος Πάρκινσον, οι πολύποδες στο αναπνευστικό σύστημα, οι όγκοι στο αναπνευστικό ή στον εγκέφαλο και η γήρανση του ατόμου. 
 
-Θεραπεύεται η ανοσμία;
 
Η θεραπεία της ανοσμίας εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής της και δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να θεραπεύσει μόνος του, παρά μόνο με ιατρική βοήθεια. 

 

πολύποδεςCovid-19κορονοϊόςαπώλεια όσφρησηςανοσμια