Αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους για το φορολογικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν το 2024 ότι κατά το τρέχον έτος έχουν τουλάχιστον 10.920 ευρώ καθαρά κέρδη, αυτό οδηγεί αυτόματα στο να πρέπει να εμφανίσουν συναλλαγές με αποδείξεις για αγορά αγαθών και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking για τις καθημερινές και προσωπικές ανάγκες τους ύψους που αντιστοιχεί στο 30% των εισοδημάτων αυτών. Αν δεν το πράξουν τότε θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους αλλά όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

ΠΙΣ: Θέλουμε δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οφείλει ν’ αποτελεί μεν εθνικό στόχο, πρέπει όμως να υλοποιείται με συγκεκριμένους κανόνες.

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει ν’ αποτελεί ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη, χωρίς δαιδαλώδη πολυνομία και αλλεπάλληλες αλλαγές.

Ένα σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της Οικονομίας, έχοντας ως δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί μία δεκαετής οικονομική κρίση, πανδημία COVID, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός.

Ένα σύστημα που θα προκύπτει μετά από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς. Ένα σύστημα που δεν θα έχει οριζόντια εφαρμογή, διότι τότε υποκρύπτει αδικίες. Ένα σύστημα που δεν θα υποθάλπει κοινωνικό αυτοματισμό έναντι κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και κυρίως θα τηρεί απαρέγκλιτα την ηθική αρχή της ειλικρίνειας.

Όσον αφορά την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος θεωρούμε ότι ο Ιατρικός Κλάδος κινείται υψηλότερα του θεσπιζόμενου ποσού, συνεισφέροντας στο βαθμό που του αναλογεί στα φορολογικά βάρη.

Τέλος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το άδικο μέτρο του clawback που εφαρμόζεται σε πολλούς συναδέλφους μας, υφαρπάζοντας όχι τεκμαρτό, αλλά δεδουλευμένο εισόδημα.

Αγωνιζόμαστε με τους Υγειονομικούς Συλλόγους και όλους τους επιστήμονες της χώρας για δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.

ΙΣΑ: Είναι άδικο να θεωρούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες

Πάγια θέση του Ι.Σ.Α. είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαχρονικά, της ελληνικής οικονομίας είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε αρκετούς κλάδους, μεταξύ αυτών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Επίσης είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί «επαγγελματίες» οι οποίοι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αφού δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, δεν έχουν βιβλία και φορολογικά παραστατικά οπότε «λειτουργούν» εισπράττοντας μαύρο αφορολόγητο χρήμα κάτω από το ραντάρ της φορολογικής αρχής (αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τον ιατρικό κλάδο αφού για να εργαστεί ένας ιατρός πρέπει να έχει κάποια σχέση μισθωτής εργασίας ή να παρέχει ανεξάρτητα τις υπηρεσίες του).

Θεωρούμε λοιπόν ότι το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος μέσα από αυθαίρετες τεχνικές και διαδικασίες υπολογισμού του δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη, σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η τελευταία δωδεκαετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, από capital controls, από την πανδημία της COVID-19 και τα συνεχή lockdowns καθώς και από πολέμους και εχθροπραξίες ( Ουκρανία, Λωρίδα της Γάζας) δηλαδή από γεγονότα που δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων.

Άλλωστε η Κυβέρνηση έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετώπιζε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Είναι άδικο επειδή υπάρχει φοροδιαφυγή από ένα μέρος των επαγγελματιών να θεωρούνται συλλήβδην όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες  και αυτοαπασχολούμενοι φοροφυγάδες και αναρωτιόμαστε αν με την ίδια λογική επειδή υπάρχει αδήλωτη ή υποδηλωμένη μισθωτή εργασία η κυβέρνηση θεωρεί και τους μισθωτούς φοροφυγάδες στο σύνολό τους;

Μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. και την σχετική εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη επί του συγκεκριμένου θέματος, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις :

  • Άμεση συνάντηση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
  • Σύσταση τριμελούς επιτροπής με σκοπό να γίνουν οι σχετικές προτάσεις και παρεμβάσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση.
  • Συνεχής ενημέρωση των ιατρών μελών μας μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του συλλόγου.
  • Άμεση συνεργασία με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς φορείς της χώρας.
Ιατρικός Σύλλογος ΑθηνώνΠανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογοςφορολογικό νομοσχέδιοφοροδιαφυγήΠΙΣΙΣΑ