Αντιγήρανση: 2,5 χρόνια νεότεροι με κοκτέιλ φαρμάκων

Κοκτέιλ φαρμάκων φαίνεται ότι είναι σε θέση να αναστρέψει τη γήρανση, κάνοντας ανθρώπους βιολογικά νεότερους κατά 2,5 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα του UCLA δήλωσε συγκλονισμένη από τα αποτελέσματα. Τα σημάδια στα γονιδιώματα των εθελοντών, που συμμετείχαν στο πείραμα – τα οποία αντιπροσωπεύουν το «επιγενετικό ρολόι» τους – καθώς και το ανοσοποιητικό τους σύστημα, βελτιώθηκαν, παρά το πέρασμα του χρόνου.

«Περίμενα να δω μία επιβράδυνση του ρολογιού, όχι μία αναστροφή του. Ήταν κάπως φουτουριστικό», δήλωσε στο περιοδικό Nature ο Steve Horvath από το UCLA.

Σε μία μικρή κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, εννέα υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 51 έως 65 ετών, έπαιρναν για έναν χρόνο τη συγκεκριμένη θεραπεία (μία ορμόνη ανάπτυξης και δύο αντιδιαβητικά, DHEA και μετφορμίνη).

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα επιγενετικά ρολόγια των εθελοντών, για να κατανοήσουν την επίδρασή τους στον τρόπο γήρανσης.

Το επιγενετικό ρολόι εξαρτάται από το επιγονιδίωμα του σώματος, το οποίο αφορά στις χημικές τροποποιήσεις, που γίνονται στο DNA. Αυτές οι αλλαγές μεταβάλλονται στην πορεία της ζωής και επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τη χρονολογική του, δηλαδή του σώμα του να είναι πιο νεανικό ή πιο γερασμένο από ό,τι η ηλικία του.

Η αναζωογόνηση του σώματος των συμμετεχόντων φάνηκε να διαρκεί έξι μήνες μετά τη λήξη της φαρμακευτικής θεραπείας, σύμφωνα με τις επιγενετικές αναλύσεις.

Οι ερευνητές, πάντως, επεσήμαναν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για πανηγυρισμούς, καθώς η δοκιμή με την ονομασία TRIIM (Thymus Regeneration, Immunorestoration and Insulin Mitigation) έγινε σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων και δεν ήταν ελεγχόμενη, δηλαδή το κοκτέιλ δεν χορηγήθηκε παράλληλα με placebo.

Πάρα πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο ασχολούνται με την αντιγήρανση, αναζητώντας τον τρόπο να φρενάρουν τον χρόνο. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε έως δώδεκα χρόνια.

επιγενετικό ρολόιγήρανση