Αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς υποχρεωτική συνταγή – Ερχονται ανακοινώσεις για τη διαδικασία

Προ των πυλών είναι οι ανακοινώσεις για την έναρξη αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική συνταγή και χωρίς να πληρώνουν οι πολίτες. Το υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει ήδη ότι για λόγους διευκόλυνσης των πολιτών και προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή στον αντιγριπικό εμβολιασμό θα είναι δυνατόν να γίνεται στα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλατφόρμα που δημιουργείται από την ΗΔΙΚΑ θα είναι έτοιμη ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας ώστε να μπορέσει να “τρέξει” το εγχείρημα. Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας για την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης του εμβολίου κατά της γρίπης για τους πολίτες από 60 ετών και πάνω καθώς και ανθρώπους που είναι φροντιστές ανθρώπων ευάλωτων απέναντι στους ιούς της γρίπης.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία μιας πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν οι φαρμακοποιοί με τους κωδικούς που έχουν για το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα εκκινούν τη διαδικασία. Για τους πολίτες που έχουν ηλικία από 60 ετών και πάνω (πρόκειται για την ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο με βαριά νόσηση από τη γρίπη) με την επίδειξη και μόνο του ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να έχουν δωρεάν εμβολιασμό χωρίς να υπάρχει ιατρική συνταγή. Για υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών, η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου θα γίνεται κατόπιν δήλωσής τους ότι ανήκουν σε ομάδες στις οποίες ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για μια απλή και γρήγορη διαδικασία που “γλιτώνει” τους πολίτες από τη διαδικασία εύρεσης γιατρού για συνταγογράφηση. Ο τελευταίος είναι και ο σκοπός του υπουργείου Υγείας που δεν καταργεί τη συνταγογράφηση καθώς θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά για όλο τον πληθυσμό. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγγελία του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς συνταγή προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους Συλλόγους των γιατρών που υποστηρίζουν ότι κανένα φάρμακο και κανένα εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγογράφηση.

Ποιοι είναι απαραίτητο να είναι εμβολιασμένοι κατά της γρίπης

Εως σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης ενώ η κυκλοφορία της έχει ξεκινήσει … δυναμικά την εφετινή περίοδο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλοι πολίτες στη λίστα αυτών που θωρακίζονται κατά της γρίπης καθώς ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας. Η περίοδος του εμβολιασμού είναι οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος ωστόσο ακόμη και τώρα να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν το έχουν κάνει θα έχουν όφελος.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω.
  • Παιδιά (από έξι μηνών) και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες και χρόνια νοσήματα (για παράδειγμα νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα, κ.ά).
  • Έγκυες γυναίκες, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
  • Παιδιά που λαμβάνουν χρόνια ασπιρίνη.
  • Άτομα που είναι σε στενή επαφή με μωρά κάτω των έξι μηνών ή φροντίζουν ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.
  • Κλειστούς πληθυσμούς, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι, προσωπικό και διαμένοντες σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, άτομα σε καταστήματα κράτησης.
  • Επαγγελματίες υγείας.
  • Άστεγους.
  • Κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
αντιγριππικό εμβόλιοαντιγριπικος εμβολιασμοςγρίπη Αεξάπλωση γρίπηςφαρμακοποιοίΥπουργείο Υγείας