Απαλλάχθηκαν από το άγχος του clawback οι εταιρείες εμβολίων

Στα 160 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια που συνταγογραφήθηκαν κατά το τελευταίο τετράμηνο του  2020, μετά τη διαπίστωση ότι το αρχικό ποσό που είχε προϋπολογιστεί, δεν ήταν επαρκές. Να αναφέρουμε δε ότι η δαπάνη για τα εμβόλια έχει πλέον εξαιρεθεί από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες οι ανάγκες εμβολιασμού του πληθυσμού, που στόχο είχαν την προστασία των πολιτών από άλλες μεταδοτικές νόσους, με πρώτη τη γρίπη, ώστε να μη “συνυπάρξουν” με τον κορονοϊό, αλλά και του συστήματος υγείας από τα σοβαρά περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία, οδήγησαν σε εκτροχιασμό της δαπάνης, η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη ξεπεράσει ακόμη και τα 150 εκατ. ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό, θα έπρεπε να καταβληθεί από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των εμβολίων, δηλαδή τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών, το γνωστό clawback.

Έτσι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των κκ Κικίλια και Σκυλακάκη αποφασίστηκε, λοιπόν, “το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αυξάνεται από 100 στα 160 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020”.

Διαπιστώνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ανάσα στον προϋπολογισμό των εμβολίων, με χρηματοδοτική ένεση 60 εκατ. ευρώ, για να “ισοσκελίσει” τη δαπάνη και να μετριάσει το clawback για τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2020.

Βέβαια, εκφράζονται ανησυχίες πως δεν αποκλείεται το τελικό ποσό της υπέρβασης για αυτή την περίοδο να έχει ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ αγγίζοντας τα 170 εκατ. ευρώ, που μάλιστα είναι και το σύνολο του εν λόγω προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το 2021.

Το μέτρο της δημιουργίας ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια, στόχο είχε να αναδείξει το διαφορετικό και σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο εμβολιασμός στη δημόσια υγεία ως βασική προληπτική άμυνα, αλλά και να συμβάλλει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, μειώνοντας το clawback, το ποσό της υπέρβασης της δηλαδή. Ήταν σαφές, όμως, πως η όποια υπέρβαση θα αναζητείτο από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η εκτίναξη της δαπάνης των εμβολίων μόνο αυτούς τους 4 μήνες, προκάλεσε νέους πονοκεφάλους στην αγορά που βλέπει ήδη το clawback της συνολικής εξονοσοκομειακής να ξεπερνά τα 922 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η νομοθέτηση αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική θα συνεχιστούν και με το νέο έτος, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει υπό έλεγχο τη δαπάνη.

ΕΟΠΥΥφαρμακευτική δαπάνηεμβόλιαΒασίλης ΚικίλιαςClawback ΕΟΠΥΥ