Απέχουμε 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς από το τείχος ανοσίας

Απαισιόδοξα ήταν τα μηνύματα ειδικών και ιθυνόντων που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών και την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας που χρειαζόμαστε έναντι στον κορονοϊό και δη τη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά συνολικά δεν έχουμε φτάσει ακόμη το 60% ως ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, ενώ απέχουμε 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς από την κατάκτηση του επιθυμητού τοίχους ανοσίας.

Χθες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως στην χώρας μας ο ρυθμός εμβολιασμού δεν κινείται στα επιθυμητά επίπεδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τοίχος Ανοσίας

Παράλληλα αξίζει να αναφερθούμε και στα συμπεράσματα μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και της Metron Analysis, με κύριους ερευνητές τους καθηγητές Βάνα Σύψα και τον ομότιμο καθηγητή Άγγελο Χατζάκη – την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Δημήτρης Παρασκευής  αποκαλύπτουν ότι διαχρονικά το ποσοστό των αρνητών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο κυμαινόμενο από 7% έως 10%. Όπως ανέφερε η κα Σύψα στον ΣΚΑΪ χρειαζόμαστε 1,86 εκατ. πολίτες ή επιπλέον 3,5 εκατ. εμβολιασμούς για να πετύχουμε το τοίχος ανοσίας.

“Θεωρούσαμε στην αρχή όταν ξεκίνησε η πανδημία ότι θέλαμε ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να μη διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Αυτή τη στιγμή με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι διπλάσιας μεταδοτικότητας αυτό έχει ανέβει πολύ παραπάνω, έχει φτάσει στο 85 με 90% του συνολικού πληθυσμού, βάζουμε δηλαδή μέσα και τα παιδιά. Είναι επομένως ένας πολύ μακρινός στόχος γι’ αυτό πολλοί δε μιλάνε πια για δρόμο προς την ανοσία αλλά για δρόμο προς την κανονικότητα…», επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Εδώ να επισημάνουμε ότι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών ενισχύεται και από το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη των συναθροίσεων χιλιάδων ανεμβολίαστων παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 1 στα 10 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών έχει εμβολιστεί και 2 στα 10 στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών.

Σύμφωνα με την κα Σύψα το μέλλον είναι λίγο αβέβαιο, λόγω των μεταλλάξεων και του ανοίγματος των σχολείων, αλλά αυτό δε θα πρέπει να προκαλεί πολύ άγχος και πανικό. “Όμως ακόμα και αυτή τη στιγμή που έχουμε μια μετάλλαξη που είναι πολύ μεταδοτική και αυτό είναι το αρνητικό, από την άλλη πλευρά έχεις ένα πληθυσμό που έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας. Το τρομακτικό, διευκρίνισε η κ. Σύψα, θα ήταν αν δεν είχαμε εμβόλιο αυτή την περίοδο, πώς θα τη βιώναμε με μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη που μπορεί να μεταδώσει ο καθένας μας να μεταδώσει σε άλλα 6 – 7 άτομα αν δεν υπήρχε η ανοσία, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική”.

ανοσία της αγέληςΜάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλιο κορονοϊούκορονοϊός ανοσίαεμβολιασμοί