Από την άλλη εβδομάδα αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή – Ποιους θα αφορά

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ιατρικής συνταγής. Η δυνατότητα αυτή ρυθμίζεται με διάταξη στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σήμερα, πιθανότατα, αναμένεται σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για την ακριβή διαδικασία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και από την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο 59 του νομοσχεδίου για την ανακουφιστική φροντίδα: “Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων κατά της γρίπης, κατά την περίοδο 2022 – 2023, το εμβόλιο κατά της γρίπης αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται από ιατρούς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και από φαρμακοποιούς. Οι διενεργούντες τον εμβολιασμό καταχωρίζουν, με ευθύνη τους, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών τη διενέργεια του εμβολιασμού και τα στοιχεία των εμβολιασμένων”.

Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας, θα γίνει χρήση μιας πλατφόρμας που έφτιαξε η ΗΔΙΚΑ και που τεχνικά είναι έτοιμη προς χρήση. Επί της ουσίας αναμένεται η εντολή από το υπουργείο Υγείας ώστε να ανοίξει. Η σχετική εγκύκλιος θα εκδοθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πραγματοποιείται χωρίς υποχρεωτική συνταγή και δωρεάν για τους πολίτες. Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους γίνεται είναι τα εμπόδια που σε πολλές φορές συναντούν οι πολίτες προκειμένου να λάβουν συνταγογράφηση του εμβολίου, κάτι που τους αποθαρρύνει και τελικά δεν το πραγματοποιούν. Οι ωφελούμενοι του νέου εγχειρήματος θα είναι οι ομάδες του πληθυσμού που προτεραιοποιούνται για το εμβόλιο κατά της γρίπης, όπως έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για άτομα από 60 ετών και πάνω, για χρονίως πάσχοντες, για φροντιστές ευάλωτων ατόμων, για κλειστούς πληθυσμούς όπως είναι οι νεοσύλλεκτοι και οι φιλοξενούμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί έως τώρα, επτά νέα σοβαρά περιστατικά γρίπης σε μια εβδομάδα

Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η όλη διαδικασία θα είναι απλή. Και μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ φαίνεται η ηλικία των πολιτών, συνεπώς όσοι είναι από 60 ετών και πάνω θα μπορούν άμεσα να εμβολιαστούν. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, η ένταξή τους στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς ιατρική συνταγή θα γίνεται με δήλωσή τους ότι ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός. Οι φαρμακοποιοί θα συμπληρώνουν μια φόρμα την οποία και θα παραλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία για αποζημίωση της δαπάνης.

Η “θωράκιση” όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών κρίνεται αναγκαία μιας και εφέτος η γρίπη ήρθε στη χώρα μας νωρίτερα, με την επίδρασή της να έχει αρχίσει να φαίνεται. Εκτός από τα πολλαπλά κρούσματα στους ανηλίκους, αυξάνονται και τα περιστατικά σοβαρής νόσησης. Οπως προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε μια εβδομάδα προστέθηκαν επτά σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ειδικότερα, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης, στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 12 σοβαρά κρούσματα (και ένας θάνατος) έναντι πέντε που ήταν έως την περασμένη εβδομάδα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τώρα έχουν συνταγογραφηθεί 2,7 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια και έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια. Ειδικά σε ό,τι αφορά άτομα από 60 ετών και πάνω οι εμβολιασμοί είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια, ενώ έχουν εμβολιαστεί περίπου 68.000 εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

συνταγογράφησηαντιγριππικό εμβόλιοαντιγριπικος εμβολιασμοςγρίπη Αεξάπλωση γρίπης