Από τις 15 Μαρτίου το Μητρώο Ασθενών με λοίμωξη HIV και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων και παραπεμπτικών για εξετάσεις

Ενάμιση μήνα πίσω πάει η έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με λοίμωξη HIV, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων, παραπεμπτικών εξετάσεων, καθώς και οι συνταγές για προφυλακτική αγωγή μετά από πιθανή έκθεση στην HIV λοίμωξη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξέδωσε χθες εγκύκλιο με την οποία μεταθέτει την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Μητρώου αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των παραπεμπτικών εξετάσεων για ποσοτικό προσδιορισμό HIV-1 RNA στις 15 Μαρτίου 2023 αντί της 1ης Φεβρουαρίου, όπως οριζόταν με προηγούμενη απόφαση.
Ολα τα παραπάνω είναι σημαντικά όπλα στη “μάχη” με τον HIV και το AIDS. Ειδικά σε ό,τι αφορά την προληπτική διάθεση αντιρετροϊκών φαρμάκων σε άτομα αρνητικά στον ιό αλλά με υψηλή έκθεση και κατά συνέπεια μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης, είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας, προς ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της κοινότητας των ασθενών.

Πιο αναλυτικά ως προς τη συνταγογράφηση, έχει καταργηθεί η αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ να εγκρίνει το θεραπευτικό σχήμα, αρχικό, επαναληπτικό ή τροποποιητικό που επιλέγει για κάθε ασθενή με HIV λοίμωξη ο θεράπων ιατρός του. Συνεπώς, η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων, καθώς των συνταγών προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής μετά από πιθανή έκθεση στην HIV λοίμωξη (Post-Exposure Prophylaxis – PEP) θα διενεργείται ακριβώς όπως και σήμερα από τους θεράποντες ιατρούς. Οι γιατροί θα σημειώνουν επί των συνταγών, προς διευκόλυνση του ΙΦΕΤ, εάν αυτή αφορά σε νέο ασθενή ή σε παλαιό ασθενή με επαναλαμβανόμενη ή τροποποιητική αγωγή και τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα χορηγούνται στους ασθενείς μόνο με τη συνταγή, χωρίς έγκριση του ΕΟΔΥ.

Επίσης, έως την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη, η υποχρεωτική δήλωση κρούσματος HIV λοίμωξης προς τον ΕΟΔΥ θα διενεργείται κανονικά, όπως και σήμερα. Ο ΕΟΔΥ θα χορηγεί το προβλεπόμενο Κωδικό Ασθενή. Σε οποιαδήποτε στιγμή κατά το χρονικό διάστημα έως την έναρξη ισχύος του Μητρώου, ο θεράπων ιατρός χρειαστεί τον Κωδικό Ασθενή, επειδή ο ίδιος ή ο ασθενής δεν θα τον έχει διαθέσιμο, θα δύναται να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ και να τον ανακτήσει.

Για ποιους λόγους είναι απαραίτητο το Μητρώο Ασθενών

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, το Μητρώο δημιουργείται για τους παρακάτω σκοπούς:

α) Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή/και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια.

(β) Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, τη σταδιοποίηση της νόσου, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου καθώς και στοιχεία της μονάδας/τμήματος και του θεράποντος ιατρού.

(γ) Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την κατανομή ανά ηλικία και φύλο, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.

(δ) Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.

(ε) Να καταστεί εφικτή η παροχή στο επιστημονικό δυναμικό της δυνατότητας διαχείρισης και παρακολούθησης των συγκεκριμένων ασθενών σε όλη την επικράτεια.

(στ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των απαραίτητων ιατρικών δεδομένων που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της διάγνωσης των ασθενών, βάσει των επιστημονικών κριτηρίων ένταξής τους στο Μητρώο.

(ζ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα περιοδικής κατα-γραφής και παρακολούθησης των δεικτών και παραμέ-τρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάλυση της πορείας των ασθενών.

(η) Να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς και εξετάσεων παρακολούθησης της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.

(θ) Να διευκολυνθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον ΕΟΔΥ.

(ι) Να καταστεί εφικτή η συλλογή ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων για έρευνα, με δυνατότητα πρόσβασης της επιστημονικής κοινότητας σε αυτά, μετά από αιτιολογημένο αίτημα.

AIDSπροφυλακτική αγωγή PrEPλοίμωξη HIV