Aπολέπιση ή καθαρισμός προσώπου; Ποιο πρέπει να γίνεται πρώτο;

Ο καθαρισμός και η απολέπιση είναι και τα δύο σημαντικά βήματα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος.  Η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, το στρες, η κούραση, η εφίδρωση και οι ορμονικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν το δέρμα ενός ατόμου να γίνει κηλιδωμένο, να καταστραφεί ή να γεράσει πρόωρα.

Ο καθαρισμός και η απολέπιση του δέρματος εξυπηρετούν και τα δύο έναν σημαντικό σκοπό για τη διατήρηση μιας υγιούς, λαμπερής επιδερμίδας. Ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα, ένα άτομο θα πρέπει να καθαρίσει πρώτα το δέρμα, πριν  από την απολέπιση.

Τα άτομα μπορούν να αφαιρέσουν το μακιγιάζ πρώτα με ένα απαλό ντεμακιγιάζ και στη συνέχεια να επιλέξουν ένα καθαριστικό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο του δέρματός τους, όπως λιπαρό, ξηρό ή μεικτό.

Τι κάνει ο καθαρισμός;

Ο καθαρισμός ξεπλένει τις ακαθαρσίες και τα βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή ή άλλες λοιμώξεις.  Ο πρώτος καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει τη βρωμιά σε επίπεδο επιφάνειας, επιτρέποντας καλύτερη πρόσβαση στα νεκρά κύτταρα του δέρματος κατά την απολέπιση. Τα άτομα μπορούν να συζητήσουν τη φροντίδα του δέρματός τους με έναν δερματολόγο για τις καλύτερες συμβουλές.

Το πλύσιμο του προσώπου δεν αφαιρεί όλα τα βακτήρια – μερικά είναι απαραίτητα για να παραμείνει το δέρμα υγιές. Ωστόσο, το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να αφαιρέσει την αντίσταση του δέρματος, να μειώσει τα λιπίδια και να αυξήσει την απώλεια νερού.

Ένα άτομο δεν πρέπει να τρίβει το πρόσωπο με μια πετσέτα ή σφουγγάρι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Τι κάνει η απολέπιση;

Η απολέπιση αφαιρεί την περίσσεια λιπαρότητας και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορεί να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής.  Μπορεί να γίνει χημική απολέπιση, η οποία αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος διαλύοντάς τα αργά με χημικές ουσίες. Οι συνήθεις συνθέσεις για αυτά τα προϊόντα απολέπισης περιλαμβάνουν άλφα και βήτα υδροξυοξέα.

Η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο ζωντανό και ανανεωμένο. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τις εξάρσεις της ακμής λόγω της μείωσης της λιπαρότητας του δέρματος που μπορεί να φράξει τους πόρους.

Ο καθαρισμός του δέρματος πριν από την απολέπιση επιτρέπει στα χημικά απολεπιστικά να διεισδύσουν στο δέρμα και εμποδίζει ένα άτομο να τρίψει το μακιγιάζ και τη βρωμιά στο δέρμα κατά τη διάρκεια της απολέπισης.

Για όσους μπορούν να ανεχθούν τα απολεπιστικά, ο εκ των προτέρων καθαρισμός του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των χημικών απολεπιστικών και θα μπορούσε να αποτρέψει την είσοδο ρύπων ή υπολειμμάτων μακιγιάζ στην επιδερμίδα.

Ένα άτομο πρέπει να χρησιμοποιεί ένα απαλό καθαριστικό που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός του και να καθαρίζει μόνο δύο φορές την ημέρα και μετά την εφίδρωση.

Όσοι έχουν αλλεργίες θα πρέπει πάντα να κάνουν ένα τεστ επίθεμα πριν από τη χρήση ενός νέου προϊόντος. Ωστόσο, εάν ένα άτομο εμφανίσει αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό ή επαγγελματία υγείας το συντομότερο δυνατό.

Άλλες συμβουλές περιποίησης δέρματος

Η διατήρηση της υγείας του δέρματος απαιτεί καθημερινή προσοχή.

Υπάρχουν μερικές συμβουλές φροντίδας δέρματος που συνιστούν οι δερματολόγοι για να παρέχουν τα καλύτερα αποτελέσματα:

  • Φοράτε αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο καθημερινά για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο.
  • Μην χρησιμοποιείτε σολάριουμ, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο δέρμα.
  • Καθιερώστε μια απλή ρουτίνα περιποίησης δέρματος.
  • Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης για τον τύπο του δέρματός σας. 
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα βακτήρια στα χέρια μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες.
  • Εφαρμόστε αντηλιακό στα χείλη, ιδανικά SPF 25 ή υψηλότερο.
  • Ελέγχετε τακτικά το δέρμα για σπίλους, νέους ή μεταβαλλόμενους.

 

καθαρισμός προσώπουπεριποίηση δέρματος ανδρώνπεριποίηση δέρματος γυναικώναπολέπιση