“Αρνητές” εμβολιασμού για τον κορονοϊό οι ιδιώτες γιατροί

Δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των πολιτών οι ιδιώτες γιατροί, όπως διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ακυρώνει την αμοιβή τους. Σύμφωνα με την 7η Τροποποίηση Προϋπολογισμού του οργανισμού, τα 5 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν πιστωθεί για “Αμοιβές ιδιωτικών ιατρών για προγραμματισμό και διενέργεια εμβολιασμών” αποσύρονται.

Βέβαια δε διευκρινίζεται για ποιους εμβολιασμούς αφορούσαν τα κεφάλαια αυτά, αλλά είναι γνωστό ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια είχαν πιστωθεί για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών για εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μία εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε επισημάνει ότι:

” Σε σχέση με τους ιδιώτες ιατρούς, 296 γιατροί και 26 πολυϊατρεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν γίνει στο σύνολο 12.630 εμβολιασμοί, 5.238 στα ιατρεία και 7.392 κατ’ οίκον”. Επίσης πριν δύο εβδομάδες σημειώνονταν ότι “Σε σχέση με τους ιδιώτες ιατρούς, 293 και 24 πολυϊατρεία έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα και έχουν γίνει 10.139 εμβολιασμοί, 4.255 στα ιατρεία και 5.884 κατ’ οίκον”.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν και οι ιδιώτες γιατροί έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να συμβάλουν στην προσπάθεια να εμβολιάσουν το υς πολίτες, για δικούς τους -πιθανότατα τεχνικούς- λόγους δεν το πράττουν. Αυτό δυστυχώς δημιουργεί και ένα αρνητικό δεδομένο για την πορεία των εμβολιασμών στα παιδιά.

Στις 15/12 ο πρώτο εμβολιασμός παιδιού

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πάντως θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, ενώ το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν με πρώτη δόση οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, αλλά και να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την αναμνηστική (τρίτη) δόση.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της Covid 19 και στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών εμφανίστηκε το Σάββατο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, και ήδη παρατηρείται μεγάλη κίνηση στο κλείσιμο των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. «Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Υπάρχει μεγάλη κίνηση. Τα ραντεβού είναι ήδη πάνω από 20.000», τόνισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη (αναμνηστική δόση) του εμβολίου έναντι της Covid 19, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε πως 2.112.000 πολίτες έχουν κάνει ήδη την αναμνηστική δόση και περίπου 1.700.000 την έχουν προγραμματίσει. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 65% των δικαιούχων.

Όπως επίσης επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Real FΜ, οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 έχουν αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τους 100.000 μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ αυξήθηκαν και οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον.

Ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, το μοναδικό που εξετάζεται και αναμένονται ανακοινώσεις είναι αυτή να χορηγηθεί στους ανοσοκατασταλμένους».

Οπως είπε είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει για τους ανοσοκατασταλμένους και οι ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα», είπε.

εμβολιασμός παιδιώνεμβόλιο κορονοϊούΓιώργος ΓεωργαντάςγιατροίΜάριος Θεμιστοκλέους