Αρθρίτιδα και σεξ: τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια ενεργή σεξουαλική ζωή

Οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνια αρθρίτιδα θα παραδεχτούν εύκολα ότι έχουν πρόβλημα με ορισμένες λειτουργίες, όπως το ανέβασμα μεγάλων σκαλοπατιών ή το άνοιγμα σφιχτών καπακιών από βάζο. Αλλά υπάρχει μια άλλη πρόκληση που συχνά δεν αναφέρεται. Ο πόνος, η δυσκαμψία και η κόπωση που προκαλούνται από την αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου ή ακόμα και να τη σταματήσουν, λέει η Annette Owens, MD, PhD, σύμβουλος σεξ και συνιδρυτής του Sexual Health Network.

Μερικοί άνθρωποι με σοβαρή αρθρίτιδα χάνουν την ελπίδα να έχουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή.   Αν οι ασθενείς χάνουν το σεξ, με λίγη δημιουργικότητα, υπομονή και προγραμματισμό, ακόμη και άτομα με σοβαρή αρθρίτιδα μπορούν να ανακαλύψουν ξανά τις απολαύσεις αυτού του είδους οικειότητας.

Η Δρ. Owens ειδικεύεται στο να βοηθά άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Η παράβλεψη της πάθησης — είτε πρόκειται για σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο ή αρθρίτιδα — δεν είναι η απάντηση, λέει. Αντίθετα, οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πολύ τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του σώματός τους.

Στην περίπτωση της αρθρίτιδας, οι σύντροφοι μπορούν να πειραματιστούν με στάσεις που ασκούν τη μικρότερη πίεση στις επώδυνες αρθρώσεις, λέει ο Owens. Για παράδειγμα, εάν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν χρόνιο πόνο στους γοφούς, μπορούν να δοκιμάσουν να ξαπλώσουν στο πλάι κατά τη διάρκεια του σεξ. Εάν μια γυναίκα έχει πόνους στους γοφούς ή στα γόνατα, μπορεί να ξαπλώσει ανάσκελα με τα γόνατά της ενωμένα. Όποια θέση κι αν χρησιμοποιούν τα ζευγάρια, τα στρατηγικά τοποθετημένα μαξιλάρια και μαξιλάρια μπορούν να προσθέσουν πολλά στην ευχαρίστηση και την άνεση, λέει.

Λίγος προγραμματισμός μπορεί να κάνει το σεξ πολύ πιο εύκολο, λέει η Owens. Το “προκαταρκτικό παιχνίδι” μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό ντους, μπάνιο ή θερμαντικά μαξιλάρια για να χαλαρώσουν οι δύσκαμπτοι σύνδεσμοι. Τα ζευγάρια μπορούν να κανονίσουν να κάνουν σεξ την ώρα της ημέρας που το άτομο με αρθρίτιδα αισθάνεται πιο χαλαρό και ενεργητικό.  «Οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι θέλουν να είναι αυθόρμητοι», λέει η Owens, αλλά τελικά βλέπουν την αξία του μελλοντικού προγραμματισμού. Η Όουενς παρομοιάζει την προετοιμασία για σεξ με την προετοιμασία για διακοπές. «Ο προγραμματισμός από μόνος του μπορεί να είναι αρκετός για να σας ενθουσιάσει», λέει.

«Το να μιλάς για σεξ στο ιατρείο μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό», λέει ο Michael Belmont, MD, ρευματολόγος και ιατρικός διευθυντής του Hospital for Joint Diseases στη Νέα Υόρκη. Αλλά οι γιατροί αυτές τις μέρες είναι συνήθως πρόθυμοι να μιλήσουν για το σεξ με τους ασθενείς τους. Μόλις οι ασθενείς συζητήσουν το θέμα, συχνά διαπιστώνουν ότι οι γιατροί είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών και ενθάρρυνσης. Μεταξύ άλλων, οι γιατροί και οι νοσοκόμες μπορούν να βοηθήσουν να διαλύσουν τους φόβους που μπορεί να έχουν πολλοί πάσχοντες από αρθρίτιδα σχετικά με το σεξ, λέει.

Σεξουαλική θεραπεία

Οι ασθενείς ή οι σύντροφοί τους μπορεί να ανησυχούν ότι το σεξ θα βλάψει τις ήδη επώδυνες αρθρώσεις, αλλά συχνά συμβαίνει το αντίθετο, λέει ο Belmont. Όσο οι ασθενείς προχωρούν με φροντίδα, θα μπορούσαν να κάνουν τις αρθρώσεις τους πολύ περισσότερο καλό παρά κακό. Είναι γνωστό ότι οι ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα και το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας στις αρθριτικές αρθρώσεις και «αυτή η άσκηση που ονομάζουμε σεξ είναι [μάλλον] τόσο καλή όσο οτιδήποτε άλλο», λέει. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ μπορεί να βλάψει τις αρθριτικές αρθρώσεις ή να προκαλέσει έξαρση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λέει. Στην πραγματικότητα,   το τακτικό σεξ θα βοηθήσει να κρατηθούν οι αρθρώσεις ευέλικτες και, με την πάροδο του χρόνου, η πράξη θα γίνει ευκολότερη και πιο άνετη. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως λέει η Όουενς, «η εξάσκηση κάνει τέλειο».

Ακόμη και μετά τη λήψη κάθε δυνατής προφύλαξης, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η τακτική επαφή εξακολουθεί να είναι πολύ επώδυνη ή άβολη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν εντελώς την οικειότητα, ειδικά αν λαχταρούν περισσότερο ρομαντισμό στη ζωή τους. Η σωματική επαφή – είτε είναι αγκαλιά, ένα ελαφρύ μασάζ ή σεξουαλική διέγερση με το στόμα ή τα δάχτυλα – είναι καλή τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό, λέει ο Owens. Τα ζευγάρια μπορεί επίσης να θέλουν να πειραματιστούν με δονητές ή άλλα σεξουαλικά βοηθήματα. Ορισμένοι δονητές είναι ειδικά κατασκευασμένοι με λαβές εύκολης λαβής για άτομα που έχουν χάσει τη λειτουργία στα χέρια τους, λέει.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα άτομα με αρθρίτιδα να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, λέει η Owens. Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η αρθρίτιδα τους τους κάνει λιγότερο ελκυστικούς, μια νοοτροπία που μπορεί εύκολα να σκοτώσει την επιθυμία. Άλλοι μπορεί απλώς να έχουν ξεχάσει πώς νιώθουν το σεξ. «Αν δεν κάνεις ποτέ σεξ, τότε δεν ξέρεις πόσο πραγματικά το απολαμβάνεις», λέει. Οι ασθενείς που έχουν χάσει τη σεξουαλική τους ορμή — είτε είναι πολύ κουρασμένοι, πολύ ανήσυχοι ή απλώς εκτός πρακτικής — μπορεί να ωφεληθούν από τη συζήτηση με έναν ειδικό σύμβουλο. 

Πάνω απ ‘όλα, τα άτομα με αρθρίτιδα δεν πρέπει να κρύβουν τις ανησυχίες τους για το σεξ, λέει η Owens. Πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά με τους συντρόφους τους για να βρουν τις θέσεις και τις τεχνικές που δίνουν και στους δύο τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση με τη λιγότερη δυσφορία. Πρέπει επίσης να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να βεβαιωθούν ότι ελέγχουν την ασθένειά τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Το να μιλάμε για σεξ μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό, αλλά οι ασθενείς σύντομα ξεχνούν όλες αυτές τις λίγες στιγμές ανησυχίας. Και με κάθε τύχη, αυτή η συζήτηση σύντομα θα γίνει πράξη.

αρθρίτιδαfront-storiesσυχνότητα σεξζευγάρια και σεξδιακοπή σεξσεξ και αρθρίτιδα