Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ με πάνω από 3.200 νοσηλευόμενους covid

Σε ασφυκτικά επίπεδα φθάνει πλέον η πίεση στο σύστημα Υγείας λόγω της έξαρσης της πανδημίας: Ο μέσος όρος των εισαγωγών ασθενών covid στα νοσοκομεία έχει φθάσει στις 330, ενώ συνολικά σε όλη την χώρα νοσηλεύονται πάνω από 3.200 ασθενείς με κορονοϊό.

Η έκρηξη της πανδημίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ταχύτατη διασπορά της, πολύ πιο μεταδοτικής, βρετανικής μετάλλαξης την οποία μετάλλαξη, κοροναϊός. Ειδικά, δε, στην Αττική και την Κρήτη το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90%, όπως δήλωσε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος”

«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα έγιναν 1.600 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα πανελλαδικά, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην επικράτεια και στο 87% στην Αττική. Ωστόσο ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 15 ημέρες

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο 1.909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4% και πλέον τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.

Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. «Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου καθώς επιδεινωση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. «Σχεδόν 2.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό.

Στα θετικά, πάντως, επεσήμανε το ότι  παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 75 – γεγονός που συνδέεται ενδεχομένως και με την πρόοδο των εμβολιασμών.

ΕΣΥΚοροναϊόςμεταλλαξη